kuželová halda dolu Emma

Kužel, tvořený hlušinou, vyvezenou z okolních dolů. Odval (halda) založen před r. 1920 a dosypán v r. 1960. Dnes dominanta města na obzoru kopce Hladnov. Dosud probíhají termické procesy, které jsou způsobeny jednak druhem ukládaného materiálu (kromě hlušiny z dolu také komunální a stavební odpad, dřevěné piliny apod.) a možnou komunikací mezi odvalem a stařinami v jeho podloží. Původně kužel bez vegetace, dnes hustě porostlý vysokými stromy a keři. Na SV straně kužele je patrný pás bez vegetace, kopírující trasu pod bývalou lanovkou. Zde jsou patrné výrony plynů. Pokusy o sanaci centrálního kužele byly neúspěšné, od r. 2003 probíhá monitoring (mělké sondy, vrty). Výrazný příklad přetváření krajiny lidskou činností.