kostel sv. Jiljí

Kostel je jednolodní zděný, na obdélném půdorysu s půlkruhovým presbytářem, sakristiemi na jižní a severní straně presbytáře a s věží na západní straně lodi. Západní fasádu – stejně jako i ostatní - chrání v dolní části sokl, obložený kamennými deskami. Střední část průčelí tvoří dvakrát odstupňovaný rizalit, který se zbývajícím zdivem lodi spojuje šikmý, konkávně vybraný přechod. Šíře více vystupujícího rizalitu odpovídá šíři stěny věže, zasazené zde do lodi. Celou západní fasádu člení lizénové rámy – na bočních úsecích je rám celý, v obou rizalitech chybí vždy vnitřní svislá část. V ose průčelí se nachází vstup a nad ním pak okno. Vstup je orámován pravoúhlým kamenným portálem s širšími patkami a s profilovanými stojkami i překladem. Na obou stranách portálu jsou „uši“ s kapkou – oproti obvyklé podobě mají tvar voluty s větším, dovnitř zavinutým závitem nahoře a menším, vně zavinutým závitem dole. Portál stojí na kamenném prahu se zaobleným vnějším okrajem. Nad portálem je trojúhelný profilovaný fronton, plochu mezi ním a překladem portálu vyplňuje vystouplé pole s profilovaným okrajem. Nahoře pole kopíruje tvar frontonu, konkávní boky přecházejí v dovnitř zavinutý závit voluty. Vnitřek pole má lem s profilovaným okrajem, střed dolní části je zubovitě vybraný. Pod vrcholem frontonu se v poli nachází velká dvojitá reliéfní mušle, situovaná svými obloučkovitými konci směrem dolů. Spodní část mušle má vruby širší a vybrané, vrchní pak vruby užší a plasticky vystupující. V portálu jsou dřevěné dvoukřídlé dveře rámové konstrukce, s oběma křídly shodně provedenými. Nahoře a dole je vždy nízká obdélná, na šířku orientovaná výplň. Středním motivem je kosočtverec s dvojím lemováním, uprostřed kosočtverce je vystouplý kruh. Zbývající plochu vyplňují vždy dvě na výšku orientované obdélné výplně vedle sebe, směrem do středu zešikmené – kopírující tvar středního motivu. Spoje obou dveřních křídel kryje profilovaný sloupek; má dvoustupňovou hladkou patku a hlavici konvex-konkávního tvaru, kterou tvoří vegetabilní motiv a nahoře ukončuje voluta (kompozitní typ). Na pravém křídle dveří (stojíc čelem ke kostelu) je ozdobná klika a kování štítku kolem zámku. Klika má zvlněné madlo, ukončené volutou, na opačné straně přechází madlo v dnes již značně poškozený motiv (snad ženská hlava). Kolem kliky je kruhový štítek s plastickým motivem listů. Štítek zámku se dochoval pouze z poloviny, má tvar kartuše se zvlněnými okraji, tvořenými listy. Nad vstupním portálem se nachází okno tvaru obdélníku, nahoře ukončeného stlačeným a dole pak segmentovým obloukem. Kolem okna je ostění, provedené na způsob portálu (na bočních stranách dole s patkami a s chybějící dolní stranou, kterou nahrazuje horní okraj parapetního pole). Vnější okraj je zvýrazněn profilací, uvnitř je v obou horních rozích voluta bez dolního závitu a s horním závitem zatočeným vně. Parapetní pole vyplňuje plochu mezi oknem a frontonem nad vstupním portálem. Nahoře ho ohraničuje mohutná profilovaná římsa, po stranách pak mírně prohnutá lizéna se zvýrazněným okrajem. Vnitřek pole je prázdný. Vlastní okno je dřevěné, s horní částí oddělenou profilovaným poutcem. Svisle je rozděleno třemi příčlemi (střední je silnější), vodorovně pak příčlemi pěti (kromě poutce). Příčle první a třetí zdola jsou širší, než ostatní. Levá krajní svislice chybí v dolní části okna, kde již není ani vodorovná příčle, zatímco v pravé části této partie okna vodorovná příčle je, avšak pouze blíže střední svislici. Okno má vysoký štukový hlavní klenák. Vysoká, avšak mělká profilovaná římsa odděluje prostý pás kladí. Římsa je v ose fasády přerušena hlavním klenákem okna, který sahá až po její horní okraj. Průčelí ukončuje profilovaná hlavní římsa, obíhající – stejně jako římsa spodní a pás kladí – celý kostel (kromě sakristií). Nad hlavní římsou se zvedá hranolová věž. Všechny čtyři její stěny mají základní členění stejné: u nároží je pilastr bez patky, s jednoduchou hlavicí, pod níž je na dříku pilastru velký plastický motiv trojlistu (směřující dolů) a střed stěny vyplňuje „lizénový“ rám, avšak provedený opačným způsobem (tj. rám z fasády nevystupuje, ale je naopak mělčí, než plocha stěny). Zadní stěna je bez otvorů, zbývající tři jsou provedeny shodně. Uprostřed stěny je obdélné okno, nahoře ukončené stlačeným obloukem. Okno vyplňují dřevěné žaluzie, rozdělené středním křížem na čtyři obdélná, na výšku orientovaná pole (vždy po šesti lamelách). Kolem okna je kamenné ostění, opět na způsob portálu – dolní strana je nahrazena profilovanou římsou. Ostění má zvýrazněnou vnější stranu, nahoře jsou uši s volutovitou kapkou, uprostřed pak hlavní klenák. Okno v přední stěně věže má navíc ještě parapetní pole, jeho horní římsa nahrazuje římsu podokenní. V poli, ohraničeném nahoře a dole jednoduchou širokou římsou a po stranách lizénou, se nachází slepá balustráda. Tvoří ji pět celých kuželek a na obou bocích po jedné polokuželce. Kuželky mají poměrně ostrou výraznou profilaci s převažujícím horizontálním členěním. Nad oknem je na každé stěně věže (kromě zadní) mírně vpadlé, zhruba čtvercové pole pro ciferník hodin. Číslice jsou římské, ručičky jednoduché, zakončené kapkovitým hrotem. Věž vrcholí poměrně širokou hlavní římsou. Střecha věže je stanová, ukončená zvoničkou. Krytinou – a stejně tak i materiálem, z něhož je zhotovena zvonička – je plech (patrně měděný). Osmistěnná zvonička je nahoře a dole ohraničena římsou, stěny jsou volné; pod horní římsou je plechový pás s vykrojeným segmentovým obloukem. Zvonička má cibulovitou střechu, ukončenou jehlou s makovicí a křížem. Makovice je poměrně velká, kříž naopak subtilní, obrysový, s břevny zakončenými trojlistem a se zvlněným paprskem na všech čtyřech stranách křížení břeven. Jižní průčelí kostela tvoří loď a presbytář. Fasádu lodi člení lizénové rámy, oddělující jednotlivé osy. Osa první od západu (zleva) je ve velmi mírném rizalitu a má také vlastní lizénový rám – mezi osou první a druhou od západu jsou tak svislé lizény dvě vedle sebe. V dolní části osy první od západu se nachází vstupní dveře. Jsou dřevěné dvoukřídlé, rámové konstrukce, levé křídlo (stojíc čelem ke dveřím) je užší. Obě křídla mají tři obdélné výplně nad sebou – stejně vysokou dolní a horní a menší střední (na pravém křídle je tato střední výplň téměř čtvercová). Spoj obou křídel kryje sloupek s vysokou vegetabilní hlavicí. Na pravém křídle je mosazná klika s ozdobným kruhovým štítkem a kovaný štítek je i kolem zámku – obdélný, nahoře a dole ukončený velkým trojlistem. Dveře mají dvojí orámování – vnitřní tvoří kamenný portál se zvýrazněným vnějším okrajem, který stojí na kamenném prahu a vnější pak šambrána, navazující na dolní stranu lizénového rámu celé osy. Nad dveřmi je okno, a to dosti vysoko – těsně pod horní stranou lizénového rámu. Kolem okna je kamenné ostění s ušima a volutovitou kapkou, nahoře a dole je střední část ostění zubovitě zvýšená. Vnější okraj ostění je zvýrazněn profilovanou římsičkou. Nahoře je velmi vysoký hlavní klenák, sahající přes lizénový rám i přes římsu pod pásem kladí. Okno je dřevěné, rozdělené pěti vodorovnými a třemi svislými příčlemi – vodorovná příčle druhá a čtvrtá zdola a střední svislá příčle jsou širší (v horní části svislé příčle je kuželkovitá hlavice). V ose druhé od západu byly v dolní části dveře, dnes je tu pouze zazděný vstupní portál – stejný, jako v ose první od západu. Na kamenných stojkách zůstaly po dveřích (na každé straně) tři zakotvené části pantů. Nad portálem je okno do lodi - umístěné opět vysoko, pod horní lizénou. Je větší, než okno v ose první od západu a na rozdíl od něj je nahoře ukončeno segmentovým obloukem. Stejné jsou naopak uši s kapkou v horní části kamenného ostění a obdobný je také hlavní klenák. Ostění horní částí segmentového oblouku zasahuje až do lizény. Okno člení tři svislé a sedm vodorovných příčlí - vodorovná příčle druhá, čtvrtá a šestá zdola a střední svislá příčle jsou širší (v horní části svislé příčle je stejná kuželkovitá hlavice, jako u okna v západní ose). Okenní tabulky na vnější straně (tj. u ostění) v řadě druhé zdola jsou otvíravé. V ose třetí od západu je v dolní části úzké okénko, zakončené lomeným obloukem a lemované ven se rozšiřující kamennou špaletou – dnes je zevnitř zazděné. Okénko je situované blíže k lizéně mezi osami, tj. nikoliv v ose s pozdějším oknem do lodi. Toto okno lodi je stejné, jako okno v ose druhé od západu - pouze otvíravá tabulka je jen na levé straně (stojíc čelem ke kostelu). Na loď se napojuje presbytář, a to šikmým, lehce konkávním přechodem, členěným lizénovým rámem. Lizénové rámy se nacházejí také na fasádě presbytáře (jeden vždy na rovné stěně a tři pak na půlkruhovém závěru). Na jižní stěně presbytáře je stejné okno, jako v ose druhé a třetí od západu – pouze kratší, takže vodorovných příčlí má pouze pět. K presbytáři je přistavěna sakristie, sahající svým severozápadním rohem přes místo napojení lodi na presbytář až k prvnímu lizénovému rámu lodi. Sakristie má zkosená nároží, takže vnější půdorys je polygonální. I její stěny člení lizénové rámy - kromě západní strany, kde se nacházejí vstupní dveře v kamenném ostění se zvýrazněnou vnější stranou. Dveře jsou jednokřídlé dřevěné, rámové konstrukce, s obdélnými výplněmi. Nahoře a dole je vždy jedna vodorovně orientovaná výplň, ve střední části pak dvě svislé vedle sebe. Kolem dnes chybějící kliky je kulatý štítek s rostlinným dekorem, ozdobný štítek je i kolem zámku. Oba štítky jsou obdobou štítků dveří v ose první zleva jižního průčelí lodi. Široké zkosené jihozápadní nároží tvoří úzkou stěnu, opatřenou lizénovým rámem - ten lemuje také jižní průčelí sakristie. Uprostřed jižní stěny je obdélné, na šířku orientované okno v kamenném ostění se zvýrazněným vnějším okrajem. Dřevěné dvoutabulkové okno ve špaletě chrání vnější mříž z esovitě zprohýbaných prutů. Po druhém zkoseném nároží následuje východní fasáda sakristie, členěná pouze lizénovým rámem. Všechny stěny ukončuje profilovaná hlavní římsa. Střecha sakristie je valbová, krytá bobrovkami. Půlkruhový závěr kostela je bez otvorů. Severní fasáda je v základě provedena stejně, jako jižní (včetně druhé sakristie), popsány budou proto pouze rozdíly. Sakristie u severního průčelí presbytáře má dnes vstupní portál zazděný, dveře chybí. Oproti jižní straně nejsou na severní žádné vstupy do kostela. Obě okna v osách první a druhé od východu mají otvíravé vnější tabulky v úrovni druhé zdola, okno v ose třetí od východu větrací tabulky nemá. Kostel má sedlovou střechu, nad presbytářem půlkuželovou, krytou bobrovkami. Na jižní a severní straně jsou ve střeše tři volská oka s nezaskleným, na šířku orientovaným otvorem (dvě ve střeše lodi a jedno ve střeše presbytáře), na východní straně presbytáře pak výlez na střechu. Ve vrcholu střechy presbytáře se nachází železný obrysový kříž s rameny, ukončenými trojlistem a s cvikly, vyplněnými esovitými motivy.