ohradní zeď s bránou

Ohradní zeď ohraničuje prostranství kolem kostela sv. Jiljí, které má tvar mnohoúhelníku. Zdivo je kamenné, korunu kryjí šikmo kladené cihly. Zeď, včetně koruny, byla omítnutá, dnes je omítka pouze na vnější straně jižní a východní části zdi a na části koruny. Zachovaná omítka ohradní zdi kombinuje tmavší šedou barvu, vyplňující většinu plochy, se světle šedou, nacházející se na vystouplých částech omítky – jde o pás pod korunou zdiva, doplněný svislicemi v místech zalomení půdorysu zdi. Na severozápadní straně je malý úsek zdi nově postavený z tvárnic, v této části zdi jsou nová široká vrata. Na jižní straně je ohradní zeď přerušena bránou. Tu tvoří dva pilíře, mezi nimiž jsou mřížová vrata. Oba pilíře jsou řešeny shodně symetricky, na přední straně (tj. ke komunikaci) oproti ohradní zdi mírně předstupují. Přední strana má provedení náročnější. V dolní části je dosti vysoký sokl se zaoblenou a směrem vzhůru se zužující horní hranou. Pilíř je široký, nahoře ukončený zaoblenou profilovanou římsou. Na pilíři se - na straně k vratům - nachází pilastr, jehož patku tvoří sokl a hlavici pak zmíněná římsa. Tělo pilastru má plastické orámování. Pilíř vrcholí nástavcem, který tvoří dvě části. Část nad pilastrem – ve stejné šíři jako pilastr - oproti zbytku nástavce předstupuje, ukončena je značně přesahující římsou. Doplněna je pak zvlněným úsekem na způsob štítového křídla – lemuje ho voluta s větším závitem (zavinutým dovnitř) na dolním konci a menším závitem (zavinutým vně) nahoře. Zadní strana pilířů brány je jednoduchá, z větší části zakrytá přizděným opěrákem, sahajícím až k úrovni dolní části voluty. V bráně jsou dvoukřídlá mřížová vrata, obě křídla jsou provedena stejně. Dole je obdélná, na šířku orientovaná plná část, na přední straně uprostřed s drobným plastickým motivem rozvinutého květu. Zbývající část tvoří pět svislých prutů s ozdobným horním zakončením – u silnějších krajních vnějších prutů je to čučka, u ostatních pak liliovitý hrot. Svislé pruty doplňují dva vodorovné úseky, ohraničené nahoře a dole vodorovným prutem. Jeden tento pás je uprostřed, druhý pak nahoře. Pás uprostřed zdobí dva tenčí, diagonálně kladené pruty v každém poli, horní pás pak vždy jeden prázdný kruh. Na vnitřní straně pravého křídla (tj. ze hřbitova) je klika ve tvaru ruky, která – sevřená v pěst – drží vlastní oblé madlo kliky, opatřené kanelací. Na vnější straně vrat zůstala z kliky pouze část s rukou, madlo chybí. Stejná ruka, sevřená v pěst, tvoří madlo, nacházející se na vnější straně levého křídla vrat. Styk obou křídel vrat kryje na vnější straně ozdobně profilovaný sloupek K bráně vede jednoramenné schodiště s jednou mezipodestou.