socha sv. Jana Nepomuckého

Socha sv. Jana Nepomuckého stojí na obdélné základové desce. Sochu tvoří sokl a vlastní socha světce. Sokl má čtyři konkávní stěny, míra vybrání se směrem vzhůru zmenšuje až k v podstatě rovnému hořejšku. Přechod mezi těmito stěnami tvoří úzká rovná stěna, opatřená volutou. Sokl má tři části. Dole je nízký podstavec, nahoru se zužující a ve středu konkávních stěn zalomený. Střední část soklu je v konkávních stěnách provedena shodně: má zaoblené rohy, většinu plochy stěny vyplňuje vystouplé zrcadlo, lemované páskou. Základní tvar zrcadla je obdélný; střed bočních stran je dovnitř zalomený, dolní rohy jsou dovnitř vybrané a úsek mezi nimi oble vybíhá do hrotu. Horní rohy jsou zaoblené - uvnitř zrcadla je tu akantovitá voluta, úsek mezi nimi se mírně oble zvedá - uvnitř zrcadla je zde mušle, směřující svou širší stranou dolů a nahoře volutovitě zatočená. Nad středem zrcadla je pak ještě motiv tvaru obráceného klenáku (tj. se širší stranou dole), sahající od horní hrany zrcadla po horní hranu této části soklu. Takový „klenák“, avšak menší a dole doplněný čučkou, je i po obou stranách středního. Na úzkých bočních stěnách je, jak již bylo uvedeno, voluta – zobrazená z boku. Nahoře je menší závit, na vnější straně zdobený palmetou, jejíž listy směřují dolů. Část mezi oběma závity má vnějšek dovnitř vyhloubený a okraje zvýrazněné páskou. Dolní závit je pouze naznačen v hmotě. Horní úsek soklu je proveden na způsob kladí, uprostřed každé stěny s „tryglifem“. Ten se od ploššího spodku směrem vzhůru oble rozšiřuje (na okrajích do závitu), na rozdíl od skutečného tryglifu má však vyžlabené části tři (na širších stěnách), respektive čtyři (na stěnách užších). Celý sokl ukončuje přesahující profilovaná římsa, v úseku širších stěn soklu vždy dvakrát zalomená. Vlastní socha sv. Jana Nepomuckého má v dolní části široký podstavec, tvořený několika vrstvami oblaků. Na přední straně jsou navíc ještě dvě okřídlené andílčí hlavičky, zobrazené en face. Obě hlavičky se k sobě lehce přiklánějí. Andílci mají pootevřená ústa a krátké vlnité vlasy, sčesané z čela. Pravá hlavička (z hlediska pozorovatele) je situovaná mírně výše a obličej je protáhlejší. Z křídel je dobře viditelné vždy pouze vnější (křídlo u pravé hlavičky je delší, než u levé), vnitřní křídlo je pouze naznačeno. U přechodu mezi pravou boční a zadní stěnou soklu je u oblakového podstavce ještě další plastický útvar, dnes značně poškozený – původně snad další andílek. Na oblacích stojí sv. Jan Nepomucký. Vysoká, lehce převýšená štíhlá světcova postava stojí s pokrčenou levou nohou. Kanovnické roucho je poměrně bohatě členěno. Klerika s plastickými knoflíky a viditelnými knoflíkovými dírkami má záhyby svislé, až na partii, kde se rýsuje světcova levá noha od kolene dolů. Pod klerikou je vidět část obou zašpičatělých bot, u krku je vysoký límec, zapnutý na knoflíky. Rocheta má svislé záhyby doplněné diagonálními a je lehce rozevlátá. Dolní okraj tvoří široký krajkový lem s esovitými motivy. Oděv doplňuje kožešinová pláštěnka, kryjící obě paže a u krku sepnutá. Pozdvižená pravá paže je ohnutá v lokti, ruka přidržuje krucifix, opřený o světcovo pravé rameno a dále palmovou ratolest. Prsty jsou štíhlé, kostnaté, na krucifixu spočívá koneček ukazováčku, oddálený od prostředníčku a dále pak značně vytočený palec. Krucifix má na hořejšku svislého břevna nápisovou tabulku. Kristovy nohy jsou výrazně ohnuté v kolenou, pravý nárt je přeložený přes levý. Ruce i nohy jsou hubené. Kristova hlava je nakloněna k levému rameni, za hlavou je na kříži naznačena paprsčitá svatozář. Jan Nepomucký pravou rukou přidržuje také palmovou ratolest, a to prostředníčkem a prsteníčkem. Ratolest má silný dutý stonek, dole rozšířený, listy jsou bohatě zatočené a směřují až k hornímu konci krucifixu. Na světcově ruce jsou viditelné žíly, ohnutý malíček je oddálený od prsteníčku. Levá paže je rovněž ohnutá v lokti, avšak níže, ruka, směřující k pozorovateli, pravděpodobně ukazovala k nebi – prostředníček, prsteníček a malíček jsou ohnuté, palec a část ukazováčku chybí. Světec má hlavu nakloněnou k pravému rameni, hledí na krucifix. Jan má výrazný nos, pootevřená ústa. Na bradě je kratší vlnitý plnovous, pod polodlouhými vlnitými vlasy je viditelný levý ušní lalůček. Na hlavě má světec biret.