salla terrena

Salla terrena je zděný omítnutý objekt s třemi obdélnými křídly. Všechna tři křídla jsou situována za sebou, vyšší a o něco širší střední křídlo má oproti oběma bočním podélnou osu posunutou jižním směrem, takže na této straně vůči bočním částem předstupuje. Střední křídlo má nároží opatřena lizénami, průběžnými po celé výšce objektu. Jižní průčelí je sedmiosé, členěné otvory, které jsou uspořádané ve dvou úrovních. Dole jsou francouzská okna ve špaletě a ve střední ose vstup, v horní úrovni pak termální okna ve špaletě. Východní a západní průčelí je z větší části zakryté nižšími bočními křídly, v předstupujícím úseku stěny je vždy jedno okno. Severní fasáda je ve střední části stěny podepřená dvěma vysokými kamennými opěráky. Mezi opěráky je situován zadní vstup, nad vstupem je jednokřídlé okno v šambráně. Po obou vnějších stranách opěráku je obdélné, na šířku orientované okno v šambráně. Všechny okenní výplně jsou pravděpodobně plastové. Střední křídlo má valbovou střechu, krytou taškami. Na severní a jižní straně jsou v střední části střechy umístěná vždy dvě volská oka vedle sebe, na severu je pak zděný komín. Obě boční křídla mají jižní průčelí členěné lizénovými rámy a hlavní římsou, v osách jsou okna v šambránách, respektive vchod. Zbývající dvě fasády jsou jednoduché, s okny v šambránách a na severní straně se zadním vstupem. Vnitřní nároží severního průčelí (tj. směrem ke střednímu křídlu) jsou zaoblená. Boční křídla mají valbovou střechu, krytou taškami, na jižní straně je ve střeše vždy jedno volské oko.