dům

Dům čp. 153 je protáhlá přízemní zděná budova na obdélném zakřiveném půdorysu – do nádvoří konkávního. Všechny fasády zakrývá bednění – až na omítnutý sokl, chránící dolní části fasád. Jižní průčelí (do nádvoří) je sedmiosé. V ose první až čtvrté zleva jsou okna, rozmístěná do dvojic (mezera mezi osou druhou a třetí zleva je větší než mezi osami první a druhou a třetí a čtvrtou zleva). Následuje vstup a ve zbývajících dvou osách jsou pak okna, umístěná na fasádě s většími rozestupy. Rozmístění os tak není zcela pravidelné. Všechny okenní osy vyplňují čtvercová dřevěná nedělená okna ve špaletě, chráněná vnější mříží. Mříž má tvar sítě s kosočtvercovými poli. Kolem oken je ponechaná „šambrána“ (plocha, kde není zeď zakrytá bedněním) obdélného tvaru. Bednění je po všech stranách ohraničeno tenkou dřevěnou lištou (stavebně historický průzkum uvádí, že kolem oken byla kamenná šambrána a okna byla větší, dělená – je rovněž možné, že původní šambrány byly ponechány, dozděny do menšího rozměru otvoru, v dnešní úpravě však rozpoznatelné nejsou). V ose čtvrté zleva se nachází vstup – novodobé jednokřídlé dveře ve zmenšeném dveřním otvoru. Stejně jako všechny ostatní fasády pokrývá i tuto bednění ze svisle kladených prken - se spoji, krytými lištami. Západní průčelí (levé boční) je na levé straně zakryté budovou zámečku čp. 91, na kterou se zde dům čp. 153 napojuje. Uprostřed fasády je vstupní portál se zvýrazněnými okraji – vstup je dnes zazděný. Konvexní severní průčelí (zadní) je pětiosé, rozmístění os není zcela pravidelné. Na levé straně není otvor žádný, následují dvě okna s menším rozestupem a tři další, s rozestupy většími. Osy vyplňují stejná okna, jako na jižní fasádě. Dolní část průčelí chrání dvoustupňový sokl, sledující terén. Východní fasáda (pravá boční) je jednoosá – se stejným oknem, jako na celém objektu. Sokl je zde opět dvoudílný. Dům má valbovou střechu s námětkem, krytinou je lepenka, imitující svým vzhledem cihly v různých odstínech červené. Na jižní straně střechy jsou symetricky rozmístěné čtyři vikýře shodného provedení. Přední stěna má tvar na šířku orientovaného obdélníku, boky se - vzhledem ke sklonu střechy – dosti strmě zvedají vzhůru. Okenní otvor je zevnitř zabedněný, zbytek vikýře – včetně pultové střechy – kryje stejná lepenka, jako celou střechu domu. U hřebene střechy je zasazen komín z neomítaných bílých cihel, v úrovni mezi osami druhou a třetí zleva.