hospodářská budova

Hospodářská budova je protáhlá přízemní zděná stavba na obdélném, lehce zakřiveném půdorysu – s náznakem konkávnosti směrem do nádvoří. Všechny fasády zakrývá bednění – až na omítnutý sokl, chránící dolní části fasád. Čtyřosé severozápadní průčelí (do nádvoří) má osy rozmístěné nepravidelně. V ose první zprava jsou novodobá široká dvoukřídlá železná vrata. Zbývající tři osy se nacházejí na levé straně fasády. První zleva jsou jednokřídlé prkenné dveře ve špaletě, zvnějšku zatlučené prkny. Také v ose druhé zleva se nachází vstupní otvor, dnes zakrytý prkny se spoji, krytými lištami. Osu třetí zleva pak vyplňuje torzo dvoukřídlého dřevěného okna bez zasklení (otvor je zevnitř zabedněn). Jak už bylo uvedeno, fasádu pokrývá - stejně jako všechny ostatní - bednění ze svisle kladených prken se spoji, krytými lištami. Na levé straně část bednění chybí, takže je odkryté zdivo, tvořené převážně lomovým kamenem. Jihozápadní průčelí (pravé boční) je bez otvorů, sokl je zde vzhledem ke konfiguraci terénu o něco vyšší. Jihovýchodní průčelí (zadní) je tříosé, krajní osy jsou rozmístěny zhruba symetricky, zatímco osa mezi nimi je situována blíže pravé straně a o něco výše, než osy krajní. Všechny tři osy vyplňuje na šířku orientovaný obdélný okenní otvor, dnes zevnitř zabedněný. Otvory mají kamenné ostění, orámované v bednění dřevěnými lištičkami - až na střední otvor. Ten se nachází v úseku novějšího bednění, kryjícího fasádu. Na rozdíl od zbývající plochy zde spoje prken nekryjí lišty. Severovýchodní průčelí (levé boční) je bez otvorů. Dům má valbovou střechu s námětkem, krytinou je lepenka, imitující svým vzhledem cihly v různých odstínech červené. Na severozápadní straně střechy se zhruba uprostřed nachází velký podávací vikýř. Přední stěna má obdélný tvar, boky se - vzhledem ke sklonu střechy – dosti strmě zvedají vzhůru. Otvor v přední stěně, lemovaný dřevěnou šambránou, je zčásti zakrytý prkny, pod nimi je okno (?). Zbytek vikýře – včetně pultové střechy – kryje stejná lepenka, jako celou střechu domu.