fara

Fara je patrová zděná budova na obdélném půdorysu, s rizalitem u jihozápadního nároží. Sedmiosá severní fasáda má v dolní části sokl, který je dnes z větší části bez omítky. Průčelí je svisle členěno sdruženými lizénami, nacházejícími se jak v přízemí, tak v patře u obou nároží a dále pak na obou stranách tříosé střední části fasády. Přízemní lizény mají pásovou bosáž, z patrových je bosáž jen na těch, které jsou blíže nároží. U severovýchodního nároží má horní část lizény, bližší středu průčelí, štukovou výzdobu. Je zde profilovaná římsička, nad jejím středem smyčkovitý květ, pod římsičkou pak poměrně dlouhý střapec ze tří úrovni nad sebou (směrem dolů je nižší a užší). Lizény přerušuje mezipatrová římsa, průběžná po celé šíři průčelí. Ve střední ose přízemí se nachází vstupní portál, jehož okraj je zvýrazněn vystupujícím lemováním. Portál je pravoúhlý, dole má patku, nahoře po stranách uši a střed horní části je zalomený. V portálu jsou umístěny vstupní dveře – dřevěné dvoukřídlé, rámové konstrukce. Obě křídla jsou provedena stejně: jsou zde tři obdélné výplně nad sebou, uprostřed každé výplně (až na dvě dolní pole, kde se zachoval pouze otisk) je plastická ozdoba. Jde o rozvinutý květ, obklopený prázdným čtyřlistem, z něhož nahoře, dole, vpravo a vlevo vychází srdčitý motiv. Na pravém dveřním křídle (z hlediska pozorovatele) je kovová klika zaobleného tvaru, kolem kliky a zámku je ozdobné kování. Spoje obou křídel kryje profilovaný sloupek s jednoduchou patkou a kalichovitou hlavicí. Profilovaný poutec odděluje nadsvětlík, dnes zevnitř zabedněný a bez skleněné výplně. Členění nadsvětlíku se zachovalo ve střední a levé části, na pravé straně jen torzálně. Vlevo jsou dvě vodorovné a čtyři svislé příčle, situované blíže okrajům, uprostřed je pak kosočtverec. Vchod je přístupný po dvouramenném schodišti se střední podestou, situovaném rovnoběžně s průčelím. Schodiště je kryto parapetní zdí se zešikmenými bočními částmi a konvexním středem. Všechny ostatní osy přízemí i patra vyplňují okenní otvory, v pravé krajní ose v obou úrovních zazděné. V přízemí se v ose první zleva nachází dvojité dřevěné dvoukřídlé okno. Z vnějšího okna se zachoval pouze rám a poutec, vnitřní okno je celé – obě křídla jsou v polovině rozdělena vodorovnou příčlí a profilovaný poutec odděluje horní dvoukřídlou část. Kolem okna je kamenné ostění s ušima a s vyvýšenou horní částí. Mezi torzálním vnějším a vnitřním oknem je mříž - zvlněné pruty tvoří kosočtvercovou síť, spojenou prstenci. Stejné je i okno v ose druhé zleva, okno v ose třetí zleva má odlišné členění a je zde i vnější okno. To je dvoukřídlé, s oddělenou horní větrací částí. Dolní křídla jsou rozdělena dvěma vodorovnými příčlemi (střední tabulka levého křídla je otvíravá), horní pak příčlí jednou. Vnitřní okna také rozdělují dvě vodorovné příčle, profilovaný poutec odděluje dvoutabulkovou horní část. Mezi okny je opět stejná mříž, která se nachází i na obou zbývajících oknech přízemí. Ta jsou dvoukřídlá dřevěná, s poutcem oddělenou dvoutabulkovou horní část. Každé křídlo je rozděleno dvěma vodorovnými příčlemi. Šambrána je zde štuková, stejného tvaru, jako kamenné ostění oken v osách první až třetí zleva. V prvním patře jsou všechna okna stejná, rozdílná je pouze výzdoba nad okny. Okna jsou v líci, dřevěná dvoukřídlá, poutcem rozdělená na poloviny. Dolní část je otvíravá, horní nikoliv. Křídla jsou členěna do kříže na čtyři tabulky, podobné je i členění horní části (tj. jedna vodorovná a tři svislé příčle). Kolem okna je štuková šambrána s ušima - obdobného vzhledu jako u oken přízemí. Nad okny v krajních dvou osách na obou stranách je obdélné štukové pole, pod nimi podobné pole parapetní. Střední tři osy patra mají náročnější výzdobu, je nad nimi fronton - nad středním oknem segmentový, nad krajními trojúhelný, uvnitř s hlavním klenákem. Pod okny je obdélné parapetní pole, provedené v omítce – v různém stupni zachování, neboť omítka je na celém průčelí v různém rozsahu poškozena (vlevo a uprostřed téměř chybí, na pravé straně je víceméně dochovaná). Západní průčelí (pravé boční) je čtyřosé, přičemž mezi osami druhou a třetí zleva (tj. dvěma středními) je velmi malý rozestup. U obou nároží je opět vždy dvojice lizén a je zde také zachována štuková výzdoba horní části lizény v patře. Okenní otvory východního průčelí mají v současné době různé výplně či zaslepení, budou tedy popsány jednotlivě. V přízemí je v krajní levé ose dole obdélný, na šířku orientovaný otvor s dřevěným rámem, vyplněným mříží. Takový otvor byl i v horní části osy (úsek mezi otvory je vyplněný svisle kladenými cihlami), dnes je podepřený dvěma trámky a zevnitř zazděný. Je zde také malé torzo šambrány s ušima. Osa druhá zleva je v dolní části zevnitř zazděná, v horní je ve špaletě část dřevěného dvoukřídlého okna s křídly, rozdělenými vodorovnou příčlí. Okno chrání vnější mříž z pravoúhle kladených prutů. Kolem otvoru, stejně jako kolem vedlejšího – zazděného – je zbytek šambrány s ušima a zvýšeným středem horní části. V krajní pravé ose je na šířku orientovaný obdélný otvor s torzem dřevěného okna, zabezpečený vnější mříží. V patře jsou otvory v osách první, druhé a třetí zleva zazděné (první dva v líci s fasádou, třetí ve špaletě), kolem je šambrána s ušima a zvýšeným středem horní části. V krajní pravé ose je okno, situované níže, než předcházející tři osy. Je dřevěné dvoukřídlé, ve špaletě, zbytek původního otvoru nad oknem je zazděn. Z jižního průčelí (zadního) vystupuje u jihozápadního nároží patrový rizalit. Jeho boční stěny jsou bez otvorů. V dolní části jižní stěny je drobný obdélný, na šířku orientovaný otvor. V patře jsou dva menší obdélné okenní otvory, zabezpečené mříží, oba zevnitř zazděné. Zbývající část průčelí je šestiosá. V přízemí jsou v osách první a druhé zleva dolní části okenních otvorů zazděné, v horní části je viditelné okno, zabezpečené mříží. Kolem otvorů jsou zbytky šambrány s ušima a vyvýšeným středem horní části. V ose třetí zleva zůstalo okno celé – je dřevěné dvoukřídlé, s poutcem oddělenou dvoukřídlou horní částí. Okno má kamenné ostění stejného tvaru, jako mají šambrány, chrání ho vnější mříž. V další ose je stejné okno, avšak dnes již bez orámování. V ose páté zleva je okno zazděné, s torzem šambrány. V pravé krajní ose je dvojité dvoukřídlé dřevěné okno, jehož vnější křídla jsou dochována pouze torzálně. Vnitřní okno má každé křídlo rozdělené dvěma vodorovnými příčlemi, nahoře je dvoukřídlá větrací část. Kolem tohoto okna šambrána zachována je. V prvním patře jsou ve všech osách stejná okna – kromě osy páté zleva, kde je okno (stejně jako v přízemí) zazděné. Okna jsou dřevěná dvojitá dvoukřídlá, rozdělená na dvě části. Dole jsou otvíravá křídla, členěná do kříže, nahoře je pak obdélná část, členěná jednou vodorovnou a třemi svislými příčlemi. Kolem oken je šambrána s ušima a zvýšeným středem horní části, nad okny a pod okny je vystouplé obdélné, na šířku orientované pole. U jihovýchodního nároží jsou opět dvojice lizén, tak jako i na trojosém průčelí východním (levém bočním). Všechny osy v přízemí i v patře východní fasády vyplňují okna. Ta v přízemí byla dvojitá, dnes je zde z vnějších křídel pouze rám s poutcem. Vnitřní okna jsou dřevěná dvoukřídlá - křídla rozděluje vodorovná příčle na poloviny, poutec odděluje dvoukřídlou horní část. Okna chrání vnější mříž ze zvlněných prutů, které tvoří kosočtvercovou síť, spojenou prstenci. Kolem oken je šambrána s ušima a zvýšeným středem horní části, pod okny je parapetní římsa. Okna v prvním patře jsou stejná, jako okna v patře průčelí jižního, a to včetně výzdoby. Dům má valbovou střechu, krytou dvojitou bobrovkou. Ve střeše jsou u hřebene symetricky zasazeny dva zděné komíny.