kasárna jednoduchá II-III

Výrazně protáhlá nepodsklepená jednopatrová jednotraktová budova spojující dnes zbořenou Jaroměřskou bránu a bastion č.III a směrovaná východ -západ, kopírující průběh Okružní ulice. Objekt čp. 229, 382 a 383 je zděný cihelný s měkkou omítkou v barvě okrové a bílé. Střecha je pultová s krytinou plechovou (původně z pálených tašek bobrovek) se sklonem 30°. Jižní průčelí o třech buňkách (východní zkrácena o pravou světnici) s pískovcovým soklem, plochou patrovou římsou a profilovanou hlavní římsou. Kamenná ostění obdélných oken i dveří mají rovná nadpraží, ve vnějším líci dekorativně zvýšené segmentem. Dveřní otvor doplňuje nadsvětlík, schodiště osvětluje menší okno s půlkruhovým nadpražím. Všechna okna byla původně zamřížovaná, mříže se nezachovaly. Část oken v přízemí nahrazena dřevěnými dvoukřídlými vraty pod segmentovými záklenky otvorů se šambránami a vrcholovými klenáky. Původně okna jednoduchá desetitabulková s pevným křížem s krycí lištou profilovanou půlkruhem, nyní všechna okna dřevěná dvojitá, převážně šestitabulková, do části oken vloženy nevhodné nové mříže. Severní strana novodobě upravená, do prostoru mezi jednoduchými kasárnami a vnitřní aprovizační chodbou nebyl žádný vstup ani okenní otvor (tento prostor sloužil jako spojovací chodba a přístup na val kurtiny). Půdní prostor byl osvětlen okny otvory v pískovcových ostěních s provlékanými mřížemi a dveřmi v kamenných ostěních. V současnosti je ze severní strany na parcele pč. 62/1 přistavěn rizalit přes 1.a 2. NP, v 1.NP, zleva jsou v 1.NP dvě okna, v rizalitu jsou dveře (pravděpodobně původní druhotně použité) a vpravo je okno. V 2.NP jsou 4 okna a vlevo jsou francouzské dveře. V 3.NP je zachován jeden původní okenní otvor s ostěním a mříží. V části nad pozemkem pč. 62/2 jsou zleva hliníkové dveře, okno, jednokřídlé dveře a je zde přistavěna nevhodná cihelná jednopodlažní přístavba s pochůznou terasou. V 2.NP jsou balkonové dveře, 4 malá okna a balkonové dveře. V 3.NP jsou nevhodné dveře na půdu a původní okenní otvor s ostěním a mříží. Nad pozemkem pč. 62/3 jsou v 1.NP dvoukřídlé dveře, dvě okna, jednokřídlé dveře a okno. V 2.NP jsou jedny dveře a 4 okna, v 3.NP jeden dveřní a jeden okenní otvor. Severní průčelí je z režného zdiva, pouze část v místech rizalitu na pozemku p.č. 62/1 a část 2.NP na pozemku pč. 62/2 je omítnutá. Na střeše jsou 4 komíny z režného zdiva.