rekreační středisko „Orlík“ pro Ústřední výbor KSČ

Velkolepě koncipovaný rekreační komplex pro oddech politického byra a dalších vedoucích funkcionářů ÚV KSČ či zahraničních hostů je situován v lese při levém břehu Orlické přehrady. Celý areál rekreačního střediska byl vystavěn na základě propracovaného urbanistického plánu, se systémem asfaltových silnic vymezených sloupy veřejného osvětlení, přístupových cest k přehradě a s respektem k původnímu lesnímu pozemku (zčásti doplněného parkovou úpravou). Rozsáhlý, mnohahektarový pozemek uprostřed lesů umožnil rozprostřít výstavbu tak, aby hotelový komplex byl oddělen od jednotlivých vil rozmístěných v lese s vlastním soukromím a přístupem k vodě. Soubor tedy sestává z hotelového komplexu s bazénem, s venkovními sprchami a s pergolou, ze sportovního pavilónu, bývalého hospodářského objektu při vjezdu do areálu a z patnácti luxusních vil v lesní krajině v blízkosti přehrady. Vzhledem k poměrně velké rozlehlosti areálu byly pro návrh na prohlášení za kulturní památku vybrány architektonicky nejdůležitější objekty: hotel s bazénem a pergolami, brouzdalištěm pro děti, sportovní klubovna, prezidentská vila č. 1 s bazénem a parkovou úpravou okolí a vila č. 14, jedna z nejlépe dochovaných vil v této lokalitě. Hotelový komplex, na svou dobu velmi moderně pojatý, se nachází téměř uprostřed rekreačního střediska. Severovýchodně a jihovýchodně od hotelu stojí v pravidelném rozestupu skupiny vilových staveb, dále severním směrem pak samostatně Štrougalova vila č. 2 a ještě dále na sever prezidentská vila č. 1. Typologicky zpracované vily (podle tří typů A, B, C) se podle individuálních požadavků jednotlivých členů byra dále upravovaly. Patrové vily č. 1, 4, 6, 7, 8, 9, 10, 12, 14 sestávaly v přízemí z obytné haly, obývacího pokoje, jídelního koutu včetně příslušenství, sprchy a WC (prezidentská vila č. 1 navíc doplněna obývacím pokojem, pracovnou s knihovnou a koupelnou), v patře z ložnice, pokoje, koupelny a WC. Jednopodlažní vily č. 2, 3, 5, 11, 13, 15 měly obytnou halu, obývací pokoj, jídelní kout, (pracovnu pouze ve vile č. 2), dvě ložnice (tři pouze ve vile č. 2) a koupelnu, WC.