těžní věž s těžní budovou

Nová kladivová těžní věž se strojovnou ve věži byla postavena v r. 1966 podle projektu Báňských projektů Ostrava. Jedná se o věž a budovu nové hlavní jámy, hloubené od r. 1943, ale dokončené později v rámci přestavby celého revíru. Objekt je výraznou místní lokalitou Vítkovic. Z nepravidelného půdorysu pomocných budov různých výškových úrovní vyrůstá ocelová příhradová konstrukce těžní věže, v horní části s kvádrovou prosklenou strojovnou s vnějším ocelovým ochozem. Strojovna má po obvodu pásová průmyslová okna, zbytek fasád je obložen světlým obkladem. Pomocné budovy (oběh vozů, údržba) mají ocelovou nosnou konstrukci s výplňovým červeným zdivem a velkoplošnými pásovými okny, plné kratší stěny jsou vytaženy nad úroveň plochých střech. Jedná se o kvalitní technickou architekturu, typickou pro průmyslové objekty 60. let 20. století. Je to jediná těžní věž tohoto typu se strojovnou ve věži (stejná těžní věž dolu Terezie / P. Bezruč byla zbourána v r. 2001). Těžní stroj je dosud ve věži a je funkční: výrobce ŠKODA, rok výroby 1962, typ 1B 4012, jednobubnový, s brzdnou soupravou vzduchovou, jednočinný, synchronní s měničem typu Ward - Leonard, výrobce Škoda.