ohradní zeď s branou a sochařskou výzdobou

Na severní straně kostela, tvoří hlavní vchod do areálu. Zděná architektura, zaklenutá segmentovým obloukem, po stranách vstupu nesou dvojice na koso postavených pilastrů úseky římsy, na nichž jsou jehlancové stříšky kryté plechem a ukončené kamennými koulemi. Segmentový oblouk nad vchodem, krytý plechem, má se středu mohutná klenák, který nese soklík se soškou P. Marie Knířovské. Po stranách jsou k bráně přizděny asi dvoumetrové úseky zdi, mohutnější než samotná ohradní zeď, která navazuje odskočením. Vzhled výrazně architektonicky pojaté barokní brány, směřující ke kostelu z otevřeného prostranství návsi, bezpochyby souvisel s poutním životem místa a jeho slavnostmi. Sochařskou výzdobu brány tvoří na vrcholu klenutého oblouku brány osazená pískovcová barokní socha Madony Knířovské a dvě po její straně umístěné pískovcové vázy. Soška Panny Marie Knířovské (na bráně): Na profilovaném soklíku umístěném na klenáku brány. Na zeměkouli s oblaky stojí Madona Knířovská s děťátkem na levé ruce, v bohatě zvlněném dlouhém rouchu, s esovitě prohnutou postavou. Kolem nohou se jí zezadu vine had, s hlavou vzepjatou vzhůru k pravému boku Madony. Socha je tesána podle oltářního obrazu v kostele Zvěstování P. Marie, jes o kvalitní rokokovou práci. Materiál - pískovec. Ohradní zeď kolem areálu kostela je postavena na nepravidelném půdorysu, zhruba obdélném. Je vyzděna ze smíšeného zdiva - lomený kámen + cihly, omítaná, krytá nahoře režnými cihlami kladenými na plocho, pravidelně členěná hladkými hranolovými piliřky se sedlovou stříškou. Na severní straně je zeď přerušena hlavní bránou, na severovýchodě a jihozápadě menšími brankami s hranolovými pilířky po stranách.