fara

Fara je volně stojící zděná omítnutá budova na obdélném půdorysu, s rizality v jihovýchodním a severovýchodním průčelí. Situována je v terénu, takže strana směrem ke kostelu je dvoupodlažní a zahradní část pak třípodlažní. Pětiosé severozápadní průčelí (vstupní) člení lizénové rámy. Lizény mají netypické provedení – dole náznak patky, v úrovni mezi přízemím a prvním patrem římsička, nad níž je lizéna užší. Vpravo a vlevo od vstupu jsou pak vždy dvě lizény vedle sebe, průběžné přes obě podlaží - bez mezipodlažní římsičky, zato s hořejškem, krytým šikmou stříškou. V dolní části stěny je v omítce naznačen sokl. Vstup je situován do střední osy průčelí – jsou to dřevěné dvoukřídlé dveře rámové konstrukce. Levé křídlo je užší, obě křídla vyplňují šikmo kladená prkna – do tvaru obráceného klasu. Dolní část dveří je zakrytá (plechem nebo jiným materiálem). Nad dveřmi je obdélný nadsvětlík, rozdělený třemi svislými příčlemi na čtyři tabulky. Světlík chrání dvě vodorovné kovové trubky, zakotvené do zdi. Nad vstupem byla pultová stříška, krytá plechem – dnes je již odstraněná. Ve dvou osách vpravo od vstupu byla původně okna; dnes je pravá osa zcela zazděná, osa druhá zprava pak částečně – s malým, vodorovně orientovaným větracím okénkem, krytým drátěnou mřížkou. V ose vlevo od vstupu jsou poměrně nízká dvoukřídlá vrata, podobného provedení jako vstup do fary. Nahoře je jejich tvar zaoblen do velmi mírného segmetového oblouku - vrata jsou tak téměř rovná. V krajní levé ose přízemí je obdélný okenní otvor, do tří čtvrtin zazděný - jde možná pouze o vnější zazdívku, za kterou může být celé okno. Nahoře je zasklená část, chráněná drátěnou mříží. V prvním patře vyplňují všechny osy okna, a to dva typy. V osách první až třetí zprava jsou dvojitá dvoukřídlá dřevěná okna (vnější okna v líci), s oddělenou dvoukřídlou horní částí. Dolní křídla člení dvě vodorovné příčle na tři tabulky, horní pak jedna příčle do dvou tabulek. Ve zbývajících dvou osách (tj. v ose první a druhé zleva) jsou novější okna – v hluboké špaletě (zřejmě osazena v místě starších vnitřních křídel dvojitých oken). Okna jsou dřevěná dvoukřídlá, s oddělenou dvoukřídlou horní částí – všechna křídla nedělená. Průčelí zakončuje jednoduchá hlavní římsa, která obíhá celou faru. Jihozápadní fasáda (pravá boční) je v přízemí trojosá, v patře krajní levá osa chybí. Díky klesajícímu terénu je na této straně fary také suterén. Dolní část stěny chrání sokl, obložený obdélnými, svisle kladenými kamennými deskami. Suterén obsahuje jednu osu - pod střední osou přízemí. Je zde obdélné okno v kamenném ostění s ušima a s profilovanou parapetní římsou. Dnes je jeho spodek zazděný, hořejšek pak vyplněný skleněnými cihlami. Okno má vnější mříž z esovitě zprohýbaných prutů. U jižního nároží je široká lizéna, na jejíž omítce je provedena pásová bosáž. Přízemí odděluje římsa; má dvě části - dole je úzká profilovaná římsa, nad ní pak široká římsa či spíše lizéna. Přízemí je trojosé; pravá krajní a střední osa jsou provedeny obdobně – s tím rozdílem, že pravý okenní otvor je zazděný a jeho šambrána není kamenná, nýbrž štuková. Tvar je však stejný – obdélný, s ušima, profilovanou parapetní římsou a se zvlněným frontonem v horní části (fronton má uprostřed půlkruhový tvar, směrem vně pokračuje skoro vodorovně, poté kolmo klesá a ukončen je znovu téměř vodorovně). Ve střední ose je dřevěné dvoukřídlé okno s oddělenou dvoukřídlou horní části (všechna křídla nedělená). Krajní levá osa je zcela odlišná – situována je ve velké, dosti hluboké a půlkruhově zakončené nice (arkádě), která dole sahá až pod římsu mezi suterénem a přízemím. V této nice je stejné okno, jako v osách první až třetí zprava v prvním patře severozápadního průčelí. U jižního nároží přízemí je pilastr s jednoduchou patkou a římsovou hlavicí, který probíhá až pod hlavní římsu. Na omítce pilastru je provedená lineární bosáž. U severního nároží je - rovněž průběžná – lizéna (užší, než pilastr). Dvouosé první patro odděluje úzká lizéna. V obou osách je zde stejné okno, jako ve střední ose přízemí. Šambrána kolem oken je jednodušší – s ušima a parapetní římsou. Jihovýchodní průčelí (zahradní) má sedm symtericky rozmístěných os, střední tři osy jsou ve velmi mírném rizalitu. Fasáda je v celém rozsahu třípodlažní. Dolní část stěny je opět opatřena soklem, obloženým kamennými deskami. Celou plochu suterénu člení lineární bosáž. Ve střední ose se nachází vstup na zahradu - s pravoúhlým kamenným portálem. Jeho stojky mají patku, zvýrazněné okraje, nahoře jsou uši s kapkou - dolní patka je nahrazena novějším kamenem, stejně tak je novější i překlad. Ten odděluje nadsvětlík, rovněž lemovaný ostěním, které se směrem ke středu stupňovitě zvyšuje. Uprostřed horní části portálu je hlavní klenák s vyrytým zrcadlem s dovnitř vykrojenými rohy, zvýraznění horní hrany ostění přechází vpravo a vlevo od klenáku ve volutu. Dveře jsou dvoukřídlé, zakryté plechem, pod dveřmi je kamenný práh. Nadsvětlík je zasklený, chrání ho drátěné pletivo a ozdobná mříž ze zprohýbaných prutů. Všechny ostatní osy suterénu vyplňují okna. Jsou dvoukřídlá dřevěná, některá měla i vnější křídla. Dolní křídla rozděluje vodorovná příčle na poloviny, rovněž dvoukřídlá horní část má v osách první a druhé zleva sklo nedělené, v ostatních osách pak rozdělené jednou vodorovnou příčlí. Okna chrání vnější mříž z esovitě zprohýbaných prutů. Kolem oken je kamenné ostění s ušima, pod okny pak parapetní římsa. Nad okny se nachází štukový hlavní klenák s hrubým povrchem. Okno v levé ose je dole zabedněné, zůstala jen větrací část, u okna v ose druhé zleva chybí zasklení vnějších křídel. Okna vpravo od vstupu také měla vnější křídla – jejich zasklení v ose třetí a první zprava dnes rovněž chybí. Kromě jednotlivých os má suterén ještě další svislé členění – u obou nároží je široká lizéna a podobná, avšak sdružená, odděluje na obou stranách úsek se středními třemi osami. Tato lizéna má náročnější bosáž, než zbytek suterénu - vždy ob jednu řadu je na pásu bosáže plastické obdélné pole. Úroveň přízemí zakončuje profilovaná římsa a nad ní pak vodorovná lizéna. Fasáda přízemí – stejně jako prvního patra – je hladká. Všechny osy vyplňují okna ve špaletě – obdélná dřevěná, rozdělená do kříže, pouze okno v ose třetí zleva je jiné – starší, s vodorovným členěním (dolní část má tři a tři tabulky, horní pak dvě a dvě). Okna mají stejné orámování jako okno ve střední ose přízemí jihovýchodního průčelí, navíc je zde obdélná parapetní výplň s dalšími postupně se zmenšujícími obdélnými poli uvnitř. Výzdoba se liší u střední osy, kde je nadokenní fronton uprostřed zašpičatělý a nikoliv oblý a parapetní výplň má uvnitř vystouplé motivy – uprostřed kruh a po stranách od něj vodorovné obdélné pole (u kruhu konkávně vybrané). Okna chrání jednoduchá novodobá mříž. Svislým členícím prvkem fasády přízemí - a rovněž i prvního patra - jsou pilastry, jejichž plochu člení lineární bosáž. U nároží jsou pilastry jednoduché, po obou stranách střední tříosé části sdružené (tvoří je tři pilastry, přičemž střední z nich je bez bosáže). Všechny pilastry probíhají až pod hlavní římsu, jejich římsovou hlavici zdobí vystouplé obdélné pole (kromě pilastrů bez bosáže). První patro odděluje lizéna (přes pilastry nevede). I v tomto podlaží vyplňují všechny osy okna – obdoba těch v přízemí; v patře jsou všechna okna novější, až na okno v ose třetí zleva. Oproti přízemí je rozdíl v orámování – zde je štuková šambrána s ušima, parapetní římsa spočívá na konzolkách v podobě voluty - na přední straně s vegetabilním motivem (terakota ?). Fasádu ukončuje profilovaná hlavní římsa. Severovýchodní průčelí (levé boční) má uprostřed obdélný rizalit, k němuž je přistavěna stodola, takže část suterénu a přízemí není vidět. Základní členění je i na této fasádě stejné, jako na jihovýchodní straně. Úroveň suterénu je bez otvorů, pouze s drobným průduchem na levé straně. Dolní část stěny chrání soklík z kamenných desek, u východního nároží je opět lizéna, opatřená bosáží. Přízemí odděluje profilovaná římsička a nad ní lizéna, první patro pak opět lizéna. U východního nároží je znovu průběžný pilastr s lineární bosáží. Boční stěny rizalitu jsou bez otvoru, v jeho severovýchodní (střední) stěně je přízemí i patro obdobné – zhruba uprostřed jsou dvě štěrbinová okénka (vlevo vysoké, vpravo čtvercové, velmi malé), v pravé ose pak okenní otvor. V úrovni přízemí je zazděný, částečně zakrytý přístavbou stodoly – má kamenné ostění s ušima. V patře je novější dřevěné okno ve špaletě, rozdělené do kříže, bez orámování. Fasáda severovýchodního průčelí vpravo od rizalitu je bez otvorů, s lizénovým rámem – stejným, jako na severozápadní fasádě. Průčelí zakončuje jednoduchá konkávní římsa. Fara má valbovou střechu, krytou na jihovýchodní straně bobrovkami, na zbývajících pak plechovými šablonami. Na jihovýchodní straně střechy je pět symetricky rozmístěných volských ok s vodorovně orientovaným obdélným větracím otvorem - jsou ve dvou řadách – tři dole a dvě nahoře (v mezerách mezi dolními). V hřebeni střechy jsou dva zděné komíny, nacházející se u obou konců hřebene.