měšťanský dům

Patrový částečně roubený podsíňový dům. Východní průčelí s dřevěným loubím na betonových podstavcích. Trojice trámů podloubí se nejvýše bedněním diagonálně rozšiřuje, přechází ozdobně řezanou lištou v svisle bedněnou pavlač (nesoucí reklamu “OBHCOD ZBOŽÍM KOLONIÁLNÍM / Karel Gans / DŘÍVE JOSEF GANS”, ta spojena obdobným způsobem (vznikají tak jisté arkády) s konstrukcí krovu. Lomenice (bedněná s latěmi) nad bohatě profilovanou dřevěnou hlavní římsou počíná ozdobně řezanou lištou. Dělena na dva pásy, spodní bedněn vprostřed svisle se dvěma kosočtverečnými okénky, po stranách diagonálně, kolmo ke střeše. Předstupujcí svrchní pás, oddělen ozdobně řezanou lištou, bedněn do stromečku se dvěma oválnými okénky. Stěna přízemí za loubím omítaná, zděná. Nejjižněji zdvojené okno v jednoduché štukové šambráně se zvýrazněným parapetem, dělené písmenem T, vnější otvíráno ven. Severněji klasicistní, částečně prosklené dveře v jednoduchém omítaném ostění (klika novější, typu elegant). Dále okno, shodné s výše popsaným, bez šambrány, jen s parapetem vyznačeným v omítce. Nejseverněji klasicistní dveře se světlíkem a původní klikou. V patře na flankují dveře na pavlač sdružená okna s profilovanou svrchní zárubní, novodobá, zdvojená, šestitabulková, dvojkřídlá, dovnitř otvíraná. Jižní stěna objektu z větší části v přízemí zděná (tato část zdi širší než roubená v patře, krytá pultovou stříškou - šindele pobité eternitem), omítaná. Nad nízkou podezdívkou z mohutných pískovcových trámů dvě řady pálených cihel, výše cihly nepálené. Nejvýchoněji okno shodné s polsedně popsaným, západněji zaslepené, dále podobné, ale bez parapetu a dělené křížem, ve snížené části zděné stěny jednoduché novodobé obdélné okno v plochém segmentovém záklenku. Nejzápadněji, v roubené části stěny, nad sebou dvojice zdvoj.vrchní šestitabulkové. Východněji v patře šestitabulkové dovnitř otvírané okno s masivní profilovanou svrchní zárubní, nejvýchodněji zdvojené dvojkřídlé (vnější křídla otvírána ven) okno s profilovanou svrchní zárubní. Západní, roubená stěna v přízemí omítána, nejjižněji sdružené okno v jednoduché dřevěné šambráně. Okna zdvojená (severnější vnější chybí), dvojkřídlá, vnější křídla otvírana ven. Severněji, nad schody, překonávajícími výšku podezdívky, dveře s třítabulkovým světlíkem, bedněné do stromečku, s původní klikou. Nejseverněji rozměrné jednoduché šestitabulkové ven otvírané okno završené segmentem. Pod ním a severně od něho stavba zpevněna cihlovým zdivem. Na čelech trámů v patře zde nejvíce patrné chátrání - silně napadené, mnohdy rozpadající se. Patro nejjižněji s jednoduchým šestitabulkovým dovnitř otvíraným oknem v profilované dřevěné šambráně, severně dvojice jednoduchých dovnitř otvíraných oken s profilovanou svrchní zárubní., jižnější šestitabulkové, severní prosté dvojkřídlé. Lomenice bedněna svisle s lištami, dělena na dva pásy, horní předstupuje. Střecha sedlová s polovalvou kabřince, krytinou šindel pobitý eternitem. Interiér: zachována původní dispozice. Vstup ústí do rozměrné chodby, v její severní stěně výklenek se skříňkou, v severozápadním koutu dvojramenné dřevěné schodiště do patra. Jižně přístupná rozměrná dlážděná nárožní prostora, její okna a dveře (zděná část objektu) v segmentových záklencích. Z ní severně přístupná drobnější prostora, ústící do hloubkově orientované valeně klenuté prostory s párem pětibokých (? - zakryté vrstvou nátěrů) výsečí nad oknem a dveřmi do chodby. V ní, jižně schodům do patra, poklop vstupu do sklepa, patrný přechod zdiva v roubení, přes šířku chodby masivní segmentový pas. Západní část dispozice vyplňují po stranách úzké chodby k zadnímu vstupu do objektu dvě nárožní prostory. Patro proťato ve středu úzkou chodbou na pavlač, po jejích stranách severně i jižně trojice prostor rozdílných velikostí, v prostřední na jižní straně masivní zděné těleso komína. Stropy záklopové z prken. Objekt podsklepen jednou valeně klenutou hloubkově orientovanou rozměrnou prostorou zděnou z masivních pískovcových kvádrů. V objektu zachováno veliké množství původních detailů: dveře, okna, jejich kliky, kličky a závěsy atp. Stylově klasicistní, nejmladší prvky z počátku 20. století (některé kliky typu Elegant.)