socha sv. Jana Nepomuckého

Pískovcová socha sv. Jana Nepomuckého je situována na V straně návsi u rybníčku pod vrbami a čelem orientována směrem k JV. Základnu kompozice tvoří dvoustupňová podnož pětistranného půdorysu, obehnaná mřížovým plůtkem. Z podnože stoupá atypický pětiboký podstavec s odstupněným soklem. Pětistranný dřík podstavce je nahoře kalichovitě rozšířen a jeho hrany jsou členěny volutami s festony. Na čelní stěně dříku reliéfně vystupuje štít s dnes nečitelným erbovním znamením. Dřík je zakončen profilovanou římsovou hlavicí, která je na přední straně oválně prohnutá. V ploše tohoto prohnutí je umístěn mušlový ornament. Na zadní stěně dříku je vyryt dnes nečitelný nápis s chronogramem (přepis viz J. V. Šimák). Na podstavce dosedá pětiboký konkávně projmutý sokl ve tvaru komolého jehlanu, zakončený profilovanou deskou. Hrany soklu jsou členěny volutkami. Na soklu stojí čelně zobrazená socha světce v životní velikosti. Figura je esovitě prohnutá v důsledku kontrapostu a mimořádně prostorově vyvinutá. Váha těla spočívá na světcově pravé noze, trup těla je markantně vytočen diagonálně doprava, hlava je silně zakloněna a natočena. V souladu s celkovým pohybem těla jde světcova pravá ruka v gestu volného položení na prsou. Levá ruka je svěšena volně podél těla a snad původně svírala atribut. Světec je oděn do tradičního oděvu, jehož drapérie je však mimořádně kvalitně a bohatě tesána. Hlavu světce, pokrytou biretem, zdobí aureola s pěti hvězdami.