hláska

Hláska je třípodlažní zděná omítnutá budova na obdélném půdorysu, zasazená do terénu. Dvouosé jižní průčelí má dolní podlaží situováno poměrně vysoko. V levé ose je obdélný okenní otvor s kamenným ostěním a parapetem. V otvoru je torzo dvoukřídlého, původně patrně dvojitého dřevěného okna s křídly, rozdělenými dvěma vodorovnými příčlemi. Pravá osa je umístěná až na kraji budovy – je to poměrně úzký okenní otvor, v levé části dnes zazděný, bez výplně. V horním podlaží jsou dva okenní otvory – levý z nich je oproti oknu v dolním podlaží posunutý více doprava, pravý z nich pak naopak oproti dolnímu podlaží více vlevo. V obou otvorech jsou zbytky dvoukřídlého dřevěného okna v líci, s křídly, rozdělenými dvěma vodorovnými příčlemi. Fasádu zakončuje profilovaná hlavní římsa. Ve východní stěně se v horním podlaží vpravo nachází vstup do objektu – torzo jednokřídlých dřevěných dveří rámové konstrukce, s obdélnými výplněmi nad sebou. Jižní průčelí má otvory ve všech třech podlažích. V dolním podlaží je vlevo obdélný dveřní otvor, dnes zabezpečený mříží, vpravo je pak obdélné dvoukřídlé okno v ostění. Vnější křídla chybí, vnitřní jsou rozdělená dvěma vodorovnými příčlemi. Obdobná okna jsou v obou osách druhého a třetího podlaží (v různém stavu dochování). Budova má valbovou střechu. Ve střeše je na jižní straně zasazený vysoký zděný komín, na protější straně severní pak další komín (na pravé straně) a uprostřed střechy je vikýř se zděnou přední stěnou, jejíž střed je vyvýšený do oblouku.