panský dům

Panský dům je zděná omítnutá budova na obdélném půdorysu – s rizalitem uprostřed severního průčelí. Zasazená je do terénu, takže zatímco na jižní straně je patrová, na severní je v části domu navíc ještě suterén. Sedmiosou jižní fasádu chrání v dolní části poměrně vysoký sokl (sahá až k úrovni parapetních říms přízemních oken). U obou nároží jsou v přízemí široké pilastry se soklovou patkou, tělem, členěným pásovou bosáží a s římsovou hlavicí. Osy jižního průčelí jsou rozmístěné tak, že mezi krajními dvěma osami je největší rozestup, mezi osami druhými a třetími od nároží menší a mezi středními třemi osami pak nejmenší. Ve střední ose přízemí je situován vstup – dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce, přístupné po dvou schodech. Na každém dveřním křídle jsou tři obdélné výplně nad sebou, přičemž horní je prosklená. Prosklený je i vysoký nečleněný nadsvětlík. Kolem vstupního otvoru je šambrána se zvýrazněným vnějším okrajem. V ostatních osách přízemí a ve všech osách patra jsou stejná okna – dvoukřídlá dřevěná ve špaletě, s křídly, rozdělenými vodorovnou příčlí na poloviny a s poutcem oddělenou dvoutabulkovou horní částí. Na bocích a nahoře lemuje okna šambrána se zvýrazněným vnějším okrajem, pod přízemními okny je ještě parapetní římsa. Vodorovně člení fasádu kromě soklu také římsy – profilovaná mezipatrová, v prvním patře pak plochá průběžná podokenní, profilovaná nadokenní a stěnu zakončuje profilovaná římsa hlavní. Barevné řešení fasády – plocha stěny je bílá, sokl, pilastry, šambrány a římsy jsou červenohnědé. Západní průčelí má u jižního nároží lizénu, členěnou pásovou bosáží. V dolní části stěny je jediným otvorem obdélný, na šířku orientovaný průduch do sklepa. Na fasádě jsou stejné římsy, jako na jižní straně, avšak plochá římsa zde není podokenní, neboť jediný okenní otvor na této straně je menší, než na jihu. Je situovaný v levé části průčelí a vyplňuje ho dvoukřídlé dřevěné okno ve špaletě, s křídly, členěnými dvěma vodorovnými příčlemi. Jak již bylo uvedeno, severní fasáda obsahuje i suterén, který však – díky stoupajícímu terénu – chybí na západní straně. Zde je tedy pouze úroveň přízemí a prvního patra. V přízemí tu jsou tři dvoukřídlá dřevěná okna ve špaletě, s křídly, členěnými dvěma vodorovnými příčlemi. Stejná okna jsou i v patře, kde však chybí okno v ose první od západu. Ze západní stěny přecházejí na severní i římsy mezi přízemím a patrem, avšak nevedou přes celou fasádu, nýbrž jsou pouze u obou nároží. Ve středu severního průčelí je situován schodišťový rizalit. Zatímco v jeho západní stěně nejsou žádné otvory, v severní stěně ano. V úrovni suterénu je vpravo obdélná, segmentově zakončená nika, před níž je obdélné koryto, částečně vystupující z fasády. Vlevo je v suterénu velmi hluboká a vysoká nika, zakončená čtvrtkruhovým obloukem. V dolní části této niky je v líci zasazené dvoukřídlé dřevěné okno s křídly, rozdělenými dvěma vodorovnými příčlemi. Vlevo od niky podpírá rizalit vysoký opěrák, přecházející i na západní stěnu rizalitu. Směrem vzhůru jsou v severní stěně rizalitu tři okna nad sebou (v rytmu vlevo, vpravo a opět vlevo) – stejná, jako v západní části domu. Rizalit je nad hlavní římsou vyvýšený do nástavce s valbovou střechou, krytou šindelem. V severní a východní stěně nástavce je opět stejné okno (v obou případech v pravé části stěny). Ve východním průčelí rizalitu jsou na levé straně dvě malá dřevěná obdélná nečleněná jednokřídlá okénka (jejich umístění výškově odpovídá levým dvěma oknům na severním průčelí rizalitu). Východní část severního průčelí domu má tři otvory v suterénu a dva v prvním patře. V suterénu jsou zleva: jednokřídlé dřevěné dveře, dřevěné dvoukřídlé okénko s křídly, rozdělenými vodorovnou příčlí na poloviny a dvoukřídlé prkenné dveře. V úrovni prvního patra jsou dvě stejná okna, jako v západní části fasády – umístěná jsou blíže nároží. Východní fasáda domu je jednoosá, ve všech třech úrovních je zde dřevěné dvoukřídlé okno. V suterénu je poměrně malé, umístěné v líci, křídla má členěná dvěma vodorovnými příčlemi. V přízemí i prvním patře je pak stejné okno, jako jsou na jižní straně domu. Stejné jsou i římsy, oddělující patro. Dům má valbovou střechu, krytou dřevěným šindelem. Na severní straně - ve východní části - je ve střeše zasazený zděný komín (vlevo) a vpravo pak vikýř se sedlovou střechou a s dřevěným dvoukřídlým čtyřtabulkovým oknem na přední straně. Stejný vikýř je i na východní straně střechy.