rampa

Jde o šikmou komunikaci, spojující prostor za severozápadní částí panského domu s níže položeným terénem za jeho částí severovýchodní a rovněž umožňující přístup ke kočárovně, která leží východně od konce rampy. Ve směru od panského domu komunikace nejprve stoupá (ke křižovatce s cestou do zámecké zahrady, zvané Lustgarten) a poté opět klesá (ke kočárovně). Povrch rampy je ve středu písčitý, po stranách zatravněný. Na jižní straně rampu podpírá zeď z režného lomového kamene, zakončená nahoře parapetní zdí, napojující se na budovu panského domu. Parapetní zeď člení provedení omítky. Dole je vystupující („soklová“) část s hrubým povrchem, který má rovněž vystupující střední část zdi. Mezi soklem a střední částí a rovněž pod horním parapetem je omítka hladká. Korunu zdiva kryjí kamenné desky, směrem k rampě zaobleně přesahující. Mezi rovnou částí, navazující na panský dům a částí, klesající ke kočárovně, je ve zdi mírně vyvýšený hranolový sloupek, rovněž krytý kamennou deskou.