dům

Dům čp. 1 je patrový zděný omítnutý objekt na obdélném půdorysu. Severovýchodní průčelí (přední štítové) je dnes jednoosé. Stěnu přízemí člení barevně provedená kvádrová bosáž s klenáky nad místem původních dvou oken přízemí. Plocha stěny má tmavě červenohnědou barvu, bosáž je provedena bíle. Ve střední části přízemí, kde byla dříve dvě okna, má stěna bílou barvu. Uprostřed se nachází trojdílné okno ve špaletě, s nečleněnými křídly. V patře, odděleném jednoduchou římsou, je stejné okno, jako v přízemí. Patro má bílou barvu, mezipatrová římsa tmavě červenohnědou. Nad profilovanou hlavní římsou se zvedá lichoběžníkový štít. Ve štítu, lemovaném římsou, jsou umístěny dva obdélné okenní otvory. Hlavní římsa a římsa kolem štítu jsou tmavě červenohnědé, plocha štítu bílá. Severozápadní fasáda je čtyřosá, s balkónem, podepřeným dvěma pilíři na zídce, v ose druhé zprava. Dolní část stěny domu chrání nízký, šedě natřený sokl. V přízemí bílé barvy jsou v ose první a druhé zleva dvoukřídlá okna ve špaletě, s nečleněnými křídly. V ose třetí zleva je vstup – novodobé jednokřídlé dřevěné, částečně prosklené dveře, s nadsvětlíkem, tvořeným skleněnými cihlami. V krajní pravé ose je obdélné, na šířku orientované okénko v hluboké špaletě. Je dřevěné dvoukřídlé, každé křídlo je členěno dvěma vodorovnými příčlemi. Okénko chrání vnější mříž z tordovaných prutů, tvořících kosočtvercovou síť. Otvor je orámován jednoduchou šambránou tmavě červenohnědé barvy. V krajní pravé ose je ještě na šířku orientovaný malý sklepní okenní otvor, situovaný těsně nad soklem. První patro je oddělené jednoduchou římsou tmavě červenohnědé barvy – na pravém konci stěny římsa chybí. Bílá stěna patra je přerušena tmavě červenohnědým pásem - ten vede od nároží ke dveřím na balkón, kolem nichž je stěna opět bílá. Výška pásu je o něco nižší, než výška oken. Okna se nacházejí v osách první a druhé zleva a první zprava - jsou dvoukřídlá, s nečleněnými křídly, ve špaletě. V ose druhé zprava jsou prosklené dveře na balkón. Balkón má obdélnou základnu a jednoduché zábradlí ze svislých příčlí, na přední straně je podepřen dvěma pilíři, spočívajícími na zídce, situované před vstupem. Pilíře jsou nahoře spojené překladem. Fasádu zakončuje profilovaná hlavní římsa tmavě červenohnědé barvy. Z jihozápadní stěny domu je viditelná pouze úroveň prvního patra – je bez otvorů, ke stěně je přistavěné komínové těleso. Dům má polovalbovou střechu, krytou bobrovkami.