venkovský dům

Patrové roubené stavení na podezdívce z mohutných pískovcových kvádrů, přecházejících při severovýchodním nároží v sokl sochy sv. Anny, na východní straně pak z cihel. Východní stěna v přízemí s jedním sdruženžm oknem s profilovanou svrchní zárubní a parapetem, okna zdvojená, dvojkřídlá, vnější otvírána ven, dělena křížem. V patře dvojice oken s profilovanou svrchní zárubní a parapetem, okna zdvojená, dvojkřídlá, vnější otvírána ven. Nad ozdobně řezanou obíhavou (chybí na jižní straně) římsou lomenice, dělená na dva pásy a bedněna s lištami. Ve spodmí pásu střední část roubena svisle (s párem drobných čtyřlistých okének), po stranách diagonálně, kolmo ke střeše. Svrchní, předsunutý pás nad ozdobně řezanou lištou bedněn do stromečku, s dvojicí drobných kruhových okének. Pod kabřincem nečitelné záklopové prkno. Severní stěna ve východní části přízemí omítána, opatřena sdruženým oknem podobným východní stěně. Západněji okno podobného typu jako okna v patře východní stěny, nejzápadněji okno obdobné, ale vyšší. Patro severní stěny čtyřosé, tři osy odpovídají posledně popsané, druhé okno od západu pak s výrazněji profilovanou svrchní zárubní, otvírané dovnitř. K jižní stěně přiléhá (památkově nehodnotný) z cihel zděný přístavek z počátku 20. století; dvojice oken patra shodná s okny východní stěny. Lomenice též řešena jako na východě, šev stromečku však tvořen ozdobně řezanou lištou. K jižní části stěny přistavěn z mohutných pískovcových kvádrů zděný přístavek se vstupem do sklepa. Jižní stěna osazena nejzápadněji v přízemí novodobým zdvojeným ven otvítaným trojdílným oknem, dále drobný úsek omítané stěny s drobným novodobým našíř postaveným obdélným okénkem. Východněji v roubené stěně drobné, našíř postavené obdélné okénko, východněji se objekt zužuje uskočením se vstupem do objektu novodobými dveřmi, nejvýchodněji okenní jedna osa podobná oknům sdruženého okna v přízemí východní stěny, bez profilované svrchní zárubně. Po celé délce patracelé svisle bedněná pavlač, spojená se stropními trámy hranatými kuželkovitými sloupky. Na pavlač ústí dvojice novodobých jednokřídlých oken a dveře. Střecha polovalbová, krytinou eternit. Krovní konstrukce hambalková se středovou podpůrnou stolicí. Interiér: Vstup ústí do nerozměrné chodby s točitým dřevěným schodištěm do patra, západně vyplňují dispozici dvě prostory, východně nejdříve dvě drobnější prostory a následně velká světnice téměř přes celou šířku dispozice a severněji jí (snad druhotným přepříčkováním vzniklá) další světnička. V patře chodba rozměrná, východně na severu jedna užší prostora, jižně z ní (za druhotnou příčkou) přístupná dvojice drobnějších světniček. Západně chodby vyplňují dispozici dvě prostory. Místy odhaleny stropní trámy. V přízemí zachována řada původních detailů: dveře, kliky, okna a jejich kličky - nejstarší asi z poloviny 19. století, nejmladší z počátku 20. Objekt podsklepen jednou drobnou valeně klenutou hloubkově orientovanou prostorou a jednou větší příčně orientovanou prostorou stejného klenuté. Zdivem mohutné pískovcové kvádry.