hospodářská budova III.

Hospodářská budova III. je patrový zděný objekt na obdélném půdorysu, napojující se na jihovýchodě na hospodářskou budovu II. Devítiosé severovýchodní průčelí má jednotlivé otvory rozmístěné symetricky. Většinu os přízemí – osu první, druhou, třetí, čtvrtou, šestou a sedmou zprava – vyplňují obdélná, na šířku orientovaná a nahoře do segmentového oblouku ukončená okna. Skleněné výplně jsou rozdělené dvěma vodorovnými a třemi svislými příčlemi, okna se otevírají vyklápěním dovnitř. V ose první zprava je místo okna větrák, kolem oken v osách šesté, sedmé a osmé zprava je jednoduchá šambrána. V ose páté zprava jsou dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce s klasovitě kladenými prkny (klas směřuje dolů). Dřevěný trám odděluje zasklený nadsvětlík, nahoře zakončený do segmentového oblouku. V ose deváté zprava (tj. levé krajní) je široký obdélný otvor pro posuvná dřevěná vrata. Ve většině os prvního patra – ose první, druhé, čtvrté, páté, šesté, osmé a deváté zprava – je dvojice obdélných, nahoře do mírného segmentového oblouku zakončených větracích otvorů. Ve zbývajících dvou osách – tj. v ose třetí a sedmé zprava – je poměrně široký obdélný, nahoře segmentově ukončený podávací otvor. Severovýchodní stěna vrcholí profilovanou hlavní římsou. Na levém kraji je k budově přistavěn přízemní přístavek s pultovou střechou. V levé boční stěně má vstup, ve střední stěně pak úzký okenní otvor, vyplněný skleněnými cihlami. Levá boční stěna přístavku je bez otvorů. Jihovýchodní fasáda je pravděpodobně bez otvorů, zakončená je trojúhelným štítem. Jihozápadní průčelí, opatřené v dolní části soklem, je devítiosé. Všechny osy vyplňují okna a větrací otvory – stejné, jako na severovýchodní straně. Výjimkou je krajní pravá osa v přízemí, kde je velmi vysoký obdélný otvor. Severozápadní fasáda je viditelná pouze zčásti – na straně dovnitř dvora je vidět jen část patra a část štítu, na opačné straně je vidět větší část patra i štítu a také část úrovně přízemí. Stěna je bez otvorů. Budova má sedlovou střechu, krytou bobrovkami.