měšťanský dům

Dvoupatrová budova, přiléhající k boční fasádě domu čp. 25 v opozici k bývalým kanovnickým domům v Jánské ulici. Svou podstatou pozdně klasicistní stavba z druhé poloviny 19. století vznikla při přestavbě domu čp. 25 s nímž má společnou fasádu. Hlavní fasáda je členěna kordonovými římsami v přísně horizontální linii na samostatná patra. Fasáda v přízemí je členěna lineární bosáží na nízkém přízemním soklu s mělkou římsou. Fasáda v patrech si ponechává hladký povrch. Vertikální moment členění dotváří pět okenních os dvojic oken sdružených pravoúhlou okenní šambránou s profilací parapetu a nadokenní římsy, v přízemí bez ostění. Středová osa se odlišuje vsazenými dveřmi přízemí a pouze jedním okenním otvorem na osu v patře. Svou podstatou i členěním dotváří fasádu sousedního domu, čímž tvoří zrcadlově obrácené členění křídla na druhé straně od středového mělkého rizalitu, završeného trojúhelníkovým tympanonem. materiál: cihla, dřevo, krytina - pálená taška