měšťanský dům

Hmotově zajímavý jednoposchoďový dvoukřídlý dům s půdním polopatrem ve východní čáře dolní části Vodní ulice. Fasáda hlavního průčelí je v prostoru přízemního obchodního parteru novodobě přeřešena koncem 90. let 20. století dvojicí výkladců s vloženými pravoúhlými vchody, do zvýšeného přízemí přístupné venkovními schůdky. Přibližně na střed je umístěn samostatný pravoúhlý vchod do přístupové chodby domu. Plocha fasády je v rozsahu přízemí načervenalým mramorem s úpravou na vysoký lesk. a vlevo umístěným litinovým tělesem původně plynového osvětlení z konce 19. století. Horní polovina fasády patra a půdního polopatra je pokryta neobarokní eklektickou fasádou z roku 1882 a celkově čtyřech osách. Pravoúhlá okna obdélného tvaru jsou osazena v úzkých profilovaných špaletách s parapetní římsou a balustrovým profilem podparapetní výzdoby. V horní části navazujícíc záklenek s zalomenou nadokenní profilovanou římsou s profilací supraporty. Osově nad nimi jsou umístěna obdélná okna půdního polopatra s parapetní výplní. Fasáda je završena vyloženou profilovanou korunní římsou s hlavicemi a motivem čabrak. Objekt je kryt sedlovou střechou. Vnitřní dispozice přízemí je členěno vlevo umístěnou síní valeného klenutí s navazujícím tělesem schodiště. Stěny jsou členěny přízedními pilastry s motivem čabraky , zábradlí pak kamenné s balustrovými kuželkami a dalšími detaily. Ostatní prostory přízemního parteru jsou vesměs valeně klenuté. V přízemní dispozici nádvorního křídla je umístěn valený strop s bohatou štukovou profilací. Převážná část dispozice prvního patra plochostropa, v přední části de dochovalo klenutí na placku. Hodnotné jsou i původní sklepy se segmentově valenou a lomenou kamennou klenbou. materiál: smíšené zdivo, omítky, krytina - plech