radnice

Výrazně exponovaná nárožní dvouposchoďová budova, situovaná v jihovýchodním koutu prostoru Velkého náměstí. Intaktní blok budovy je v hlavním průčelí zdůrazněn tělesem čtyřboké věže s přičleněnými postranními rameny schodišť do prvního patra podvěží a k přístupu k točitému schodišti do druhého podlaží věže. Budova je v partii přízemí otevřena volnou arkádou v rozsahu jednoho klenebního pole valené klenby, s důrazem na kamenou bosáž průčelní arkády podvěží s vrcholovým klenákem, podpírajícím balkon prvního patra věže. Výrazná horizontalita fasády je podpořena profilací kordonových říms na úrovni prvního parta a v patě atikové zídky, místy přerušeny v nárožích s v boční uliční fasádě za pátou okenní osou nárožní bosáží, probíhající ke koruně atikové zídky. Vertikalita je zdůrazněna poměrně hustým řazením okenních os o obdélných pravoúhlých oknech v mělkých kamenných šambránách na boční fasádě o deseti osách, na průčelí o pěti osách v poštu jedné osy věže. Veškerá výrazná kamenická výzdoba je vázána na dominantu vstupu přízemím věže, kde přibližně v úrovni cviklů nad vstupním obloukem byly umístěny deskové erby od biskupa Karla z Liechtenštejna a Kastelkorna, dnes umístěné na stěně ve vstupní síni přízemí. Nad otevřenou arkádou prvního patra s balkonem o kovaném zábradlí, je umístěna dlouhá erbovní deska se znakem biskupa Dietrichteina a městským znakem k roku 1611. Nad dvojicí menších obdélných oken v patrech nad sebou jsou umístěny dvojice ciferníků věžních hodin s odděleným ukazatelem hodin a minut. Věž je zakončena otevřeným ochozem s balustrovým parapetem a usazeným dřevěným krovem, nesoucím helmici s dvojicí otevřených luceren nad sebou, ve vrcholu makovicí. Boční plochy věže jsou v prvním patře otevřeny dvojicí raně renesančních portálků. Podle vnitřní dispozice přízemí se v objektu dochovalo zaklenutí valené na trojúhelných výsečích pouze v přední části budovy v rozsahu pěti okenních os. Objevuje se v podvěží i otevřených polích arkád do ulice Kovářské, stejně jako v prostoru vstupní síně. V zadní části objektu je po levé straně vestavěno novodobé těleso tříramenného pilířového schodiště do zvýšeného třetího patra pouze v zadní polovině objektu. Zadní část přízemí dispozice je plochostropá. V rozsahu prvního patra jsou dochovány opět valené klenby na výsečích. V síni na straně při náměstí je hlavní sál se segmentovou klenbou na výsečích. Plochostropé druhé patro je zajímavé především sálem při náměstí. Za nejstarší lze považovat především poměrně intaktně dochovaný soubor sklepních prostor s cihlovými valenými sklepy, spadajících původem do doby výstavby renesanční radnice ve druhé polovině 16. století. materiál: cihlové zdivo, kámen - pískovec, dřevo, krytina - plech