radnice

Monumentální, na volném prostranství náměstí dominující renesanční budova, s mohutnou věží vestavěnou do nároží. Na osách obou štítových průčelí architektonicky zdůrazněné portály s diamantovou bosáží, českými nápisy s letopočty (1581 a 1582) a reliéfními terči s erby. Nad západním portálem osazen ještě erb Liechtenštejnů (letopočet 1702). Mezi oběma portály probíhá široký, hřebínkově zaklenutý průjezd, v patře je sál zaklenutý klášterní klenbou se zrcadlem. Na konci 80. let 20. století došlo ke zbourání klasicistní přístavby strážnice ostrostřelců, přisazené kolem roku 1801 ze severní strany k boku radnice, a nedlouho poté byl objektu, během rozsáhlé rekonstrukce interiéru, namísto jednosedlové úpravy střechy ze 2. poloviny 19. století navrácen původní tvar zastřešení, tvořený dvěma souběžnými sedly. Volně stojící jednopatrová budova obdélného půdorysu, postavená ze smíšeného zdiva, zastřešená sedlovou střechou, krytou eternitem. V jihovýchodním nároží půdorysu vyrůstá z těla objektu mohutná čtyřboká věž o pěti patrech, krytá osmibokou cibulovitou bání se širokou lucernou, krytá plechem. Budova je po celém půdoryse podsklepena. Všechna průčelí budovy jsou až po korunovou římsu pokryta psaníčkovým sgrafitem v černošedé barevné kombinaci. Sgrafito je ukončeno ve fasádě pod korunovou římsou úzkým ornamentálním sgrafitovým pásem a vpadlým vlysem, obíhajícím spolu s profilovanou korunovou římsou celý obvod objektu. Věž je horizontálně členěna třemi patrovými a korunovou věžní římsou. Svisle budova členěna není. Ve zdivu věže, nad korunovou římsou budovy, původní kamenná renesanční obdélná ostění s lineárním linkováním a terči. V západním i východním štítě jsou osazena trojosá sdružená okna s polokruhovými záklenky, ve vrcholech štítů kruhová okna. V západním štítě jsou zazděna původní renesanční ostění oken. Severní průčelí budovy o pěti okenních osách, jižní průčelí čtyřosé, východní tříosé a západní šestiosé. Okna obdélná, šestitabulková na kamenných parapetních římsách v profilovaných kamenných ostěních, u některých otvorů nahrazených omítkovou šambránou stejné profilace. V západních kamenných ostěních, u některých otvorů nahrazených omítkovou šambránou stejné profilace. V západním a východním průčelí renesanční portály, mezi nimi široký průjezd v podélné středové ose objektu, zaklenutý čtyřmi poli křížové hřebínkové klenby s patkami na římsových konzolách s čabrakou a perlou. Východní portál kamenný, pravoúhlý, zdobený diamantovou bosáží, ukončený půlkruhovým záklenkem. Patky oblouku nasazeny na římsové profilované hlavice ostění, ve vrcholu svorník s rýhovanou volutovou konzolou, spuštěnou do profilu oblouku. Bosáž portálu je ukončena kladím. V architrávu český nápis švabachem: „ŽALM CXXVI. Nebudeliť Pan wzdělavati domu nadarmoť procovali gsou, kteriz wzdelawgj jey: Nebudeliť Pan ostrhjhati miesta nadarmoť bdj, kdož ostrihá geho.“ Latinkou: „ANNO 1582“. Nad architrávem vlys s triglyfy ve tvaru konzol, pod nimi kapky, v metopách střídavě rozety a bukranion. Na vlysu profilovaná římsa, nesoucí portálový atikový nástavec na soklu s římsou, dělený na tři části dvěma pilířky s představenými půlsloupky, podle nichž se zalamuje sokl i římsa. Boční křídla nástavce jsou volutově tvarována akantovou rozvilinou s pentlí. Ve střední části mezi sloupky čtyři oválné terče s erby. Mezi terči reliéfní vlající pentle. Západní portál kamenný, pravoúhlý bosovaný s půlkruhovým záklenkem. Patky oblouku nasazeny na hladké římsové hlavice ostění. Ve vrcholu oblouku klenák, spuštěný do profilu oblouku. Diamantová bosáž ukončena kladím, v jehož architrávu je český nápis švabachem: „Z knih prjslovj SSalo: Oči twé nechať na prawé wěcy patřj a wjčka očj twých ať předcházejí kročeje twé. Zprawng ztezky nohami twymi a wssecky cesty twé stále učiněny budou. Newychylug se na prawo ani na lewo odwrať nohu swou od zlého. Nebo cesty kterež na prawo gsau zná Pán Bůh. Přewrácené pak gsauty, kteréž gsau na lewo. On pak příjmé činiti bude běhy twé, stezky též twé v pokoji povede.“ „Latinkou“ ANNO 1581“. Ve vlysu tři kruhové terče, v terčíku po stranách erby, ve středovém terči městský znak a kolem něho nápis: „Sigillum civitalis 1581 Landscronae“. V plochách mezi terči reliéfní vázy s akantovými rozvilinami a rozetami. Nad vlysem profilovaná rovná římsa a nad ní novější liechtensteinský erb. Na erbech v kruhových terčích a vlysu portálu i na liechtensteinském erbu zbytky polychromie. Omítka věže a obou štítů nad korunovou římsou hladká, vápenná, bez sgrafitové výzdoby. (Kovaříková, 1988)