zámek

Zámek je zčásti podsklepený, jednopatrový, západní část jižního křídla dvoupatrová. Původně byl augustiánským klášterem z konce 14. století, v 2. polovině 15. století upraveným na panské sídlo, od 17. století sloužil jako kanceláře a byty úředníků, po polovině 20. století upraven pro kulturní potřeby (obřadní a víceúčelový sál, muzeum). Zdivo je převážně kamenné, použity i cihly (obezdívky ostění, segmentové vylehčovací oblouky, některé příčné zdi a příčky, některé klenby, portály průjezdu, zazdívky apod.). Omítka je na vyšší části bílá, vápenná, hladká (ze 70. let, předtím nějaký čas bez omítky), východní část jižního křídla má značně zvětralou omítku s nazelenalým nátěrem. Dispozice dvoukřídlá, severním koncem západního křídla připojená ke kostelu. Zhruba v ose pravé poloviny jižního průčelí připojen k jižnímu křídlu obdélný přístavek, dispozice uvnitř převážně jednotraktová, ve východní čtvrtině jižního křídla dvoutraktová. Západní křídlo původně tvořilo východní stranu klášterního konventu a při západním průčelí mělo patrovou křížovou chodbu. Exteriér – výplně otvorů ve vyšší části pochází z 50. let 20. století, v nižší části i přístavku okna (v prvním dělená svisle a poutcem v horní třetině), lehce profilovaná. Nižší část a přístavek s plochou mezipatrovou římsou. Profilovaná hlavní římsa. Popis od západu; hlavní průčelí při kostele popsáno proti směru hodinových ručiček: Západní průčelí – s velmi nepravidelně rozhozenými otvory, dle patra šestiosé. Pod první osou zleva v přízemí se nachází obdélné okosené ostění okénka, při vnitřním líci zazděného. Pod druhou osou jsou dvě lomené arkády, profilované jako zevnitř, novodobě zasklené do olova (s figurálními výjevy). Pod třetí osou je deformovaný renesanční portál, tvořený masivním lisenovým rámem, na boku dvakrát odsazeným, do vzniklé vpadliny, též dvakrát odsazené je vložen vlastní půlkruhově zaklenutý vjezd, pod archivoltou člení rám zalamované náběžní římsičky. Na horní hraně rámu je profilovaná kamenná římska, na níž sedí nástavec s erby, nahoře ukončený opět profilovanou římsou. Erbovní desku lemují vystupující plochá pole s rytými rámci s vykrojenými rohy. Na desce dva erby s bohatými fafrnochy, v subtilních kruhovitých věncích, nad nimi nápis: ADAM HERZAN Z HARASOVA : ANNA HERZANOWA SULEWIC a letopočet 1601. Pod čtvrtou osou jsou zazděná okénka s okosenými ostěními a provlékanými mřížemi z kruhových profilů. Zhruba pod pátou osou je novodobé hrotité okno se šikmými profilovanými špaletami. Okna v patře – čtyři zleva desetitabulková, zbylá dvě, posazená o něco výše, osmitabulková, s novodobými profilovanými ostěními. Nad čtyřmi levými okny zbytky (osekaná přízední žebra) osmi lomených arkád. Jižní průčelí – dvoupatrová (levá) část pětiosá, dále trojosý přístavek a dvouosá patrová část. Pětiosá část – v patrech se nachází okna (v prvním patře desetitabulková, ve druhém osmitabulková) v novodobých kamenných ostěních, profilovaných laloškou. V přízemí jsou v první a druhé ose zleva čtyřtabulková okna s meziokenními provlékanými mřížemi. Ve třetí ose je pravoúhlý portál (dveře novodobé, výplňové), profilovaný laloškou, nad ním nadsvětlík s tímtéž profilem ostění a provlékanou mříží. Ve čtvrté ose se nachází ležaté, v páté skoro čtvercové okénko, obě v profilovaných ostěních a s provlékanými mřížemi. Pod pátou osou je hladké ostění sklepního vstupu. Mezi první a druhou osou (pod okny prvního patra) a druhou a třetí (pod okny druhého patra) jsou pravoúhlá ostění zazděných okének s okosením, mezi třetí a čtvrtou osou je mohutný opěrák – šikmé čelo obloženo kamennými deskami, jež střídavě zabíhají i do boků, jinak z lomového kamene. Na levém nároží je opěrák menší, omítaný. Přístavek – v přízemí jsou patrné zazdívky dvou arkád, v levé okno se zničenou výplní. (V bočních stěnách pouze po jednom dveřním otvoru v přízemí, v zazdívce půlkruhové arkády, východní v hladkém kamenném rámu.) Patrová část – levá osa je zakryta drobným koutovým záchodovým přístavkem s pultovou stříškou, z okna prvního patra je patrná část ostění, které má i sousední okno, i ležaté okénko v přízemí (vždy profilováno laloškou), navíc s provlékanou mříží. Východní průčelí jižního křídla – dvouosé, okna v patře s ostěními, v přízemí vlevo výplňové dveře (asi 19. století), vpravo trojdílné okno. Severní průčelí jižního křídla – patrová část pětiosá, dvoupatrová čtyřosá: Patrová část – v patře se nachází kamenné ostění profilované laloškou; v přízemí v první ose zleva trojdílné okno; ve druhé ležaté čtyřtabulkové okno v ostění profilované laloškou; ve třetí ose hladké kamenné ostění dvoukřídlých výplňových dveří s nadsvětlíkem (asi 1. pol. 19. století); ve čtvrté a páté ose novodobá osmitabulková okna. Dvoupatrová část – v přízemí v první až třetí ose zleva jsou dveřní profilovaná ostění (v levém okno, v ostatních novodobé výplňové dveře) s nadsvětlíky různě vysokými též s profilovanými ostěními, v nich probíjené mřížky; ve čtvrté ose čtyřtabulkové okénko s probíjenou mříží. Okna prvního patra desetitabulková, druhého patra osmitabulková, v novodobých profilovaných ostěních. Východní průčelí západního křídla – šestiosé, v přízemí v první ose zleva se nachází desetitabulkové okno, v druhé bývalý půlkruhově uzavřený vjezd (nyní v něm novodobá prosklená příčka s výplňovými dveřmi) v masivním lisenovém rámu, členěném plochými římsami; zhruba pod třetí a pátou osou jsou vysoká hrotitá okna s šikmými špaletami z velkých kvádrů (zčásti novodobě vyměněných) a šikmými parapety, vlastní okna (zasklená do olova) jsou profilována výžlabkem a uzavřena trojlistem, nad nimi odhaleny vylehčovací kamenné segmentové obloučky; pod šestou osou je novodobé vysoké hrotité okno a gotizující profilací špalet z velkých kvádrů a zasklením do olova. V prvním patře jsou desetitabulková okna, pouze levé s ostěním sníženým betonem, s osekanou profilací, nad ním vylehčovací cihelný pas, nad čtvrtou osou zleva se nachází velký hrotitý vylehčovací kamenný oblouk (snad, otisk patra kaple?). Při levém koutě (trochu pod úrovní oken prvního patra) je zazděné ostění s osekaným profilem, pouze nadpraží (druhotně použité) profilováno laloškou a ustouplým páskem. Mezi prvním a druhým oknem zleva ostění zazděného okénka, profilované ústupkem. Střecha vyšší části sedlová, krytá břidlicí, členěná drobnými trojbokými vikýřky, při východním štítu vysoký omítaný komín s hlavicí členěnou dvěma římsami. Nižší valbová část kryta eternitem. Tři komíny z režného cihelného zdiva, hlavice členěny dvěma páskovými římsami, válcové krycí nástavce. Na přístavku v hrubé stavbě provedeny tři velké nové vikýře.