městský dům

Nárožní jednopatrový dům stojící v místech starší zástavby získal svoji stávající podobu kolem poloviny 19. století. Původní klasicistní tvář ztratil v průběhu 20. století při nepříliš necitlivých úpravách svého exteriéru. Tehdy z fasády hlavního průčelí vynikl pouze segmentově zaklenutý portál s profilovaným ostěním a kartuší v klenáku. Po obnově původní podoby má objekt pravidelně členěné symetrické sedmiosé průčelí, na němž se nevýrazně uplatňuje ploše sklonitý okraj střechy s břidlicovou krytinou. Převažující vodorovné členění fasády zastupuje hladký sokl, mezipatrová římsa podpírající parapetní pás zalamovaný pod okny 1. patra a hlavní římsa podtržená vlysem s konzolkami s kruhovými okénky. Okna přízemí vysokého obdélného formátu, členěná na 6 tabulí, jsou opatřena profilovanými šambránami segmentového zakončení, beza parapetních říms. Okna v patře mají edikulové šambrány s profilovaným ostěním a nadpražními půlkruhově zalomenými římsami (ankonami), nesenými konzolkami po stranách. Do segmentového ostění portálu byla vložena odpovídající dvoukřídlá dřevěná vrata rámové konstrukce s výplněmi a nízkým nadsvětlíkem. Boční průčelí je hladce omítané. Šedobílá barevnost vychází z poznatků restaurátorského průzkumu.