hospodářská budova I.

Hospodářská budova I. je přízemní objekt na protáhlém obdélném půdorysu. V severozápadním průčelí, opatřeném v dolní části soklem, se nacházejí dveřní a okenní otvory různého provedení. Jejich rozmístění není symetrické. V ose první zprava je vysoký obdélný otvor vrat, která jsou dvoukřídlá dřevěná, svlakové konstrukce. Následuje obdélné okno ve špaletě, zasklení je rozdělené vodorovnou příčlí na poloviny. V ose třetí zprava je portál s ušima, vrata jsou dřevěná jednokřídlá, posuvná. V další ose je opět obdélný otvor pro posuvná vrata, v ose páté zprava je obdélný, obloukovitě zakončený otvor, dvoukřídlá dřevěná vrata jsou však zakončená rovně. Osu šestou zprava vyplňuje obdélné, na šířku orientované okno ve špaletě, v ostění se zvýrazněným vnějším okrajem. Zasklení je rozděleno jednou svislou příčlí a pravá strana pak ještě příčlí vodorovnou. V další ose je obdélný otvor pro vrata, která jsou dvoukřídlá dřevěná, svlakové konstrukce. V ose osmé zprava je na šířku orientované obdélné okno ve špaletě, rozdělené svislou příčlí na poloviny. V dalších dvou osách je pak dvojité dvoukřídlé dřevěné okno. Vnější křídla, která jsou v líci, jsou rozdělena dvěma vodorovnými příčlemi. Kolem okna v ose desáté zprava (tj. levé krajní) je ostění. Průčelí zakončuje profilovaná hlavní římsa. Severovýchodní fasáda je dvouosá, obě osy vyplňují stejná okna – dvojitá dřevěná dvoukřídlá, lemovaná šambránou se zvýrazněným vnějším okrajem. Vnější křídla, která jsou v líci, jsou rozdělena dvěma vodorovnými příčlemi. Nad profilovanou hlavní římsou se zvedá trojúhelný štít, v němž je obdélný podávací otvor. V úseku pod otvorem je hlavní římsa přerušená. Jihovýchodní průčelí je desetiosé, osy nejsou rozmístěny symetricky. V ose první zprava je stejné okno – včetně orámování – jako v severovýchodní fasádě. V následující ose se nachází přistavěné zádveří vstupu. V jeho pravé boční stěně jsou dveře, ve střední stěně dvoukřídlé okno ve špaletě a levá boční stěna je bez otvorů. Zádveří má pultovou střechu, krytou vlnitým plechem. V ose třetí zprava je okenní otvor - zčásti zazděný, zčásti zabezpečený mříží. V další ose je čtvercový okenní otvor, lemovaný ostěním. Jeho dolní polovina je zazděná, horní zasklená – s vnější mříží. V ose páté zprava je zazděný otvor (snad vstupní), nahoře zakončený do segmentového oblouku. V zazděném úseku je nyní okno s vnější mříží. Ve vedlejší ose je čtvercový okenní otvor v ostění, zabezpečený mříží - dnes zazděný. V ose sedmé zprava je na šířku orientované obdélné okno v ostění, rovněž zazděné a zamřížované. V následující ose je čtvercový okenní otvor, dvakrát zazděný – jednou ze tří čtvrtin s levou horní čtvrtinou zamřížovanou a podruhé zevnitř budovy. V ose deváté zprava je okenní otvor a v ose desáté zprava další - lemovaný šambránou a zamřížovaný. Jihozápadní fasáda je dvouosá, obě osy tvoří okenní otvory v ostění se zvýrazněným vnějším okrajem, zabezpečené mříží. Ve vrcholu trojúhelného štítu je kruhový větrací otvor. Budova má sedlovou střechu, krytou bobrovkami. Na každé straně střechy je pravidelně rozmístěno pět volských ok, v hřebeni střechy se nacházejí dva zděné komíny (blíže nárožím).