zámek

Zámek je zděný, patrový, s dvoupatrovou střední částí jihozápadního křídla. Čtyři zámecká křídla uzavírají obdélné nádvoří a k severozápadnímu křídlu jsou ještě přistavěny dvě přízemní budovy. Severovýchodní průčelí severovýchodního křídla (do ulice Mostecké) je devítiosé, s trojosým středním rizalitem. Dolní část průčelí chrání sokl, kopírující terén - v pravé části průčelí již proto chybí. V přízemí jsou v osách první až čtvrté zprava dvojitá dřevěná dvoukřídlá okna, okno čtvrté zprava je už ve středním rizalitu. Vnější křídla, situovaná v líci, jsou rozdělena na tři tabulky; mezi vnějšími a vnitřními křídly je mříž ze zprohýbaných prutů. Kolem oken je jednoduchá šambrána se zvýrazněným vnějším okrajem. V střední ose rizalitu - a zároveň i celého průčelí - je vstup, umístěný v dalším mírném rizalitu. Tento rizalit je pouze v úrovni přízemí a má funkci portálu. Členěn je v dolní části soklem, v úrovni počátku horního oblouku širší plochou římsou a ve vrcholu má hlavní klenák. Dveře jsou dřevěné trojkřídlé, s otvíravým středním křídlem. Všechna tři křídla jsou provedena stejně: v dolní části, oddělené nahoře a dole římsou, je obdélné pole se zaoblenými rohy, v něm uprostřed kruh a po stranách diamantová bosa. Ve středním úseku dveří je vždy prosklené obdélné pole - opět se zaoblenými rohy, avšak na rozdíl od předchozího orientované na výšku. Sklo chrání ozdobná vnější mříž se srdčitými a oválnými motivy. Nad profilovanou římsou, nahoře se zubořezem, je nadsvětlík. Ozdobnými sloupky, které se v jednodušším provedení nacházejí i na vlastních dveřích, je nadsvětlík rozdělen na tři díly. Každý z nich je z větší části prosklený – uprostřed je obdélné pole, ukončené mírným segmentovým obloukem, po stranách pak trojúhelník. Také zde je ozdobná vnější mříž, s esovitými ornamenty. Ve zbývajících čtyřech osách jsou opět okna - stejná, jako již popsaná. Všechny osy prvního patra, odděleného římsou, vyplňují okna. Jsou o něco větší, než okna v přízemí - obdélná dvojitá, dřevěná dvoukřídlá. Vnější křídla, situovaná v líci, jsou rozdělena na čtyři tabulky a nahoře mají dvoukřídlou větrací část – tu mají i křídla vnitřní. Šambrána kolem oken je zdobnější, v horních rozích s ušima a vyvýšeným středem horní části, dole pak s náznakem uší. Fasádu ukončuje profilovaná římsa. Jihovýchodní průčelí jihovýchodního křídla je desetiosé, s dosti hlubokým rizalitem na levé straně; na jihu se ke křídlu kolmo napojuje přistavěná přízemní budova. Vodorovně fasádu člení sokl, mezipatrová a hlavní římsa – ty jsou stejné, jako na severovýchodním průčelí. V osách první až páté zprava jsou v přízemí i patře okna, opět stejná jako na severovýchodě. Následuje trojosý rizalit. Obě jeho boční stěny jsou prosté, pouze se soklem, mezipatrovou a hlavní římsou. V jihovýchodní stěně rizalitu se v pravé krajní ose nachází dnes zazděný vstup – pravoúhlý portál, nahoře s ušima. Ve střední a levé ose je dvoukřídlé dřevěné okno s křídly rozdělenými na tři tabulky a s vnější mříží z esovitě zprohýbaných prutů. Okno, umístěné ve špaletě, lemuje kamenné ostění. V patře rizalitu jsou tři okna, opět stejná jako v patře severovýchodního průčelí; všechna okna v patře této fasády zámku jsou shodně provedená. V ose deváté zprava je v přízemí stejné okno, jako v přízemí rizalitu a vlevo od okna pak malý obdélný zazděný otvor. V patře vyplňují osu devátou a desátou zprava již popsaná okna. Na levé straně se kolmo k jihovýchodnímu křídlu napojuje podlouhlá přízemní budova. Její severovýchodní průčelí je pětiosé, v dolní části chráněné soklem s hrubou omítkou; sokl obíhá všechny tři stěny budovy. Ve všech osách je dvoukřídlé šestitabulkové okno s vnější mříží z esovitě prohnutých prutů a s šambránou, ve špaletě. V krátké jihovýchodní fasádě jsou pouze nové dřevěné jednokřídlé dveře rámové konstrukce - se třemi obdélnými výplněmi nad sebou a zaskleným obdélným nadsvětlíkem, chráněným esovitou vnější mříží. Dveře jsou situované na levé straně stěny a přístupné po novém jednoramenném schodišti s mřížovým zábradlím. Celé jihozápadní průčelí zámku (zahradní) je řešeno symetricky – patrové jihozápadní křídlo zámku, uprostřed s dvoupatrovým rizalitem, je situováno ve středu kompozice, na obou stranách se k němu připojují přízemní budovy. Jihovýchodní přízemní budova má jihozápadní fasádu pětiosou. Ve střední ose je vstup – nové dřevěné jednokřídlé dveře rámové konstrukce, lemované šambránou. Ve zbývajících osách jsou okna, stejná jako na severovýchodním průčelí budovy. Fasádu ukončuje hlavní římsa. Střecha je zde valbová s námětkem, krytá asfaltovým šindelem, imitující tvarem šablon bobrovky. Na severovýchodní straně střechy jsou tři velká volská oka s prkennou přední stěnou, v níž je obdélný otvor. Taková volská oka, avšak čtyři, jsou i na jihozápadní straně střechy, kde je ještě navíc jeden výlez na střechu (na levé straně). Vlastní jihozápadní křídlo zámku má celé v dolní části nízký, hrubě omítnutý sokl. Křídlo tvoří tři díly – dvoupatrový šestiosý střední rizalit a vpravo i vlevo od něj čtyřosá jednopatrová část. Tyto boční strany jsou řešeny obě stejně - v přízemí mají všech osách obdélná dřevěná dvoukřídlá okna ve špaletě, orámovaná ostěním. Každé křídlo je rozděleno na tři tabulky, okna zabezpečuje vnější mříž z esovitě zprohýbaných prutů. V patře, odděleném římsou, jsou vždy čtyři okna – obdélná dvojitá dvoukřídlá, dřevěná, s dvoukřídlým hořejškem. Kolem oken je šambrána s ušima u horních rohů a náznakem uší i dole; střed horní části šambrány je zvýšený. Střední rizalit chrání v dolní části sokl; celou plochu přízemí rizalitu člení pásová bosáž. Uprostřed průčelí - v šíři dvou středních os prvního patra - se nachází vstupní portál. Má širší patky, chráněné z vnitřní strany zaobleným patníkem. Stojky vpředu zdobí obdélné pole, vyplňující většinu plochy, s diamantovou bosou, situovanou na výšku. Paty horního oblouku portálu odděluje širší římsa, vnější strana oblouku je zvýrazněná páskou, ukončenou u hlavního klenáku volutou. Hlavní klenák je značně vysoký, zdobený vpadlým lichoběžníkovým polem s dovnitř vykrojenými rohy (pole má stejný tvar jako klenák). V portálu jsou osazeny široké dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce – obdoba jejich protějšku v severovýchodním křídle. Uprostřed dveřních křídel je kruh a vlevo a vpravo od něj vystouplé pole – obdélné a směrem ke kruhu dovnitř vybrané. Nahoře a dole má křídlo vždy dvě na výšku orientované vystupující obdélné výplně. Horní část dveří, oddělená římsou, je převážně prosklená, sklo zabezpečuje ozdobná mříž z esovitých motivů. Po každé straně od vstupu jsou dvě okna, stejná jako v přízemí zbývající části křídla. První patro odděluje římsa, nad vstupem kopírující vrchol oblouku vstupního portálu. V prvním patře je šest oken, opět stejných jako na již popsaných částech křídla; dvě střední osy mají v šambráně navíc hlavní klenák, zdobený reliéfem s vegetabilním motivem. První patro ukončuje mohutná profilovaná římsa, obdoba hlavní římsy postranních částí křídla. Ve druhém patře rizalitu je šest oken, stejných jako o patro níže – s odchylkou u šambrány: v horní části je místo vyvýšení šambrána naopak nižší a pod okny není šambrána, ale parapetní římsa. Boční stěny nástavce s druhým patrem rizalitu jsou členěné pouze profilovanou hlavní římsou. Nad oběma přízemními přistavěnými budovami, napojujícími se k jihozápadnímu křídlu zámku, je viditelná část prvního patra obou bočních průčelí jihozápadního křídla – stěna je zde prostá, členěná pouze hlavní římsou. Na západě končí zahradní průčelí zámku druhou přízemní budovou, oproti jihozápadnímu křídlu mírně ustupující (stejně jako její protějšek). Budova je na této straně šestiosá, s velmi nízkým soklem. Ve všech osách jsou dvojitá dvoukřídlá dřevěná okna (vnější křídla v líci), lemovaná šambránou se zvýrazněným vnějším okrajem. Okna mají mezi vnějšími a vnitřními křídly mříž z esovitě zprohýbaných prutů. Fasádu ukončuje profilovaná římsa. Severozápadní průčelí budovy je prosté, členěné pouze soklem a hlavní římsou. Šestiosá severovýchodní fasáda přízemní budovy má sokl s hrubou omítkou. V pravé ose jsou nová široká dvoukřídlá dřevěná vrata, v ose druhé a třetí zprava se nachází dvojité dvoukřídlé dřevěné okno. Každé křídlo je rozděleno na tři tabulky, vnější okno je v líci – mezi okny je opět mříž z esovitě zprohýbaných prutů. Kolem oken je šambrána se zvýrazněným vnějším okrajem (okno sahá šambránou až těsně k soklu). Podobná, avšak menší okna jsou i v osách čtvrté a šesté zprava (i tato dosahují šambránou až nad sokl). Mezi nimi – v ose páté zprava – je zazděný obdélný otvor. Budova má valbovou střechu s námětkem, krytou asfaltovým šindelem, imitujícím bobrovku. Na jihozápadní straně této střechy jsou dvě volská oka stejného provedení, jako na protější přízemní budově (jsou blíže jihozápadnímu křídlu zámku) a na severovýchodní straně je pak jedno, opět u jihozápadního křídla zámku. Na střeše budovy je také široký zděný omítnutý komín - v horní části s římsou, zakončený nízkým, zužujícím se nástavcem. Severozápadní průčelí severozápadního křídla zámku je devítiosé, s rizalitem v ose čtvrté zleva a s přízemním přístavkem na levé straně. V přízemí je v levé ose dvojité dvoukřídlé dřevěné okno (vnější v líci, každé křídlo rozdělené na tři tabulky), orámované šambránou. Následuje přízemní přístavek s prostými bočními stěnami a v severozápadní stěně se stejným oknem, jako je v levé ose přízemí zámku. Na stěny přístavku navazuje valbová střecha s krytinou z asfaltových šindelů, imitujících bobrovky – hlavní římsa chybí. V ose třetí zleva – vpravo od přístavku – je další dvoukřídlé dřevěné šestitabulkové okno, avšak bez šambrány. Kromě přístavku ze severozápadního průčelí vystupuje také poměrně hluboký rizalit v ose čtvrté zleva. I on má boční stěny bez otvorů a v severozápadní stěně pak dvoukřídlé dřevěné okno v šambráně (křídla nejsou dělena). Osa pátá zleva v úrovni přízemí chybí, v osách šesté až deváté zleva jsou okna, opět stejná, jako v levé ose přízemí. Všechna okna přízemí jsou opatřena mříží mezi vnějším a vnitřním oknem. V prvním patře, které - až na rizalit - odděluje římsa, vyplňují všechny osy okna. Jsou dvojitá dřevěná dvoukřídlá, v ose první a páté až deváté zleva mají křídla rozdělená na tři tabulky, ve zbývajících osách jen na dvě. Všechna okna mají nahoře ještě dvě nižší nedělená křídla a kolem oken je šambrána - v horních rozích a dole s ušima a s vyvýšeným středem horní části. Na pravé straně severozápadního průčelí jsou ještě dvě obdélná, na šířku orientovaná okna, vedoucí do sklepa. Mají jednoduchou šambránu a zajištěna jsou mříží. Zámek má valbové střechy, kryté novým asfaltovým šindelem s tvarem šablon, imitujícím bobrovky. Ve střechách jsou volská oka – na severovýchodní straně střechy severovýchodního křídla je jich sedm, na jihovýchodní straně střechy jihovýchodního křídla šest. Na jihozápadní straně střechy jihozápadního křídla jsou dvě, na střeše dvoupatrové střední části křídla také dvě a konečně na severozápadní straně střechy severozápadního křídla je jich pět. Ve střeše se dále nacházejí zděné omítnuté komíny - na jihovýchodním křídle dva, na jihozápadním tři a na severozápadním křídle dva.