socha Karla IV.

Pomník zakladatele lázeňského města císaře Karla IV. z roku 1955 od pražského akademického sochaře Otakara Švece. Figurální plastika císaře z hořického pískovce představuje panovníka oděného v dlouhý plášť, s korunou na hlavě. V levé ruce drží postava model domu, v pravé pak žezlo. Plastika je umístěna na vrcholu vysokého hranolové stupňovitého podstavce. Na přední straně horní části soklu nápis: „KAREL IV./KRÁL ČESKÝ/CÍSAŘ ŘÍMSKÝ/ZAKLADATEL LÁZNÍ“. Na pravé straně je vysekán shodný nápis v latině a na levé v ruštině. Na zadní straně pak nápis: „ČS. STÁTNÍ LÁZNĚ 1955“. Spodní část podstavce je tvořena hranolovým soklem z žulových kvádrů. Na přední straně je umístěna pískovcová deska s reliéfním znakem města Karlovy Vary.