venkovský dům

V zástavbě uprostřed obce volně stojící dům, okapovou stěnou orientovaný souběžně s komunikací. Dům Přízemní zděný z kamene a cihel, sedlová střecha pokrytá eternitem, krov hambalkový. Štítová stěna v přízemí dvě dvoukřídlá dvoutabulková okna a jedno dvoukřídlé dvoutabulkové francouzské okno - nově probouráno. Ve štítu dvoudílná čtyřtabulová okénka v segmentovém výklenku, jedno stejné ve vrcholu štítu. V uliční okapové stěně tři dvoukřídlá dvoutabulková okna do světnice, nová, příliš nerespektují původní. V prostoru síně dům mírně ustupuje, za ustoupením je vstup do síně s portálkem z červeného pískovce, segmentové nadpraží portálku při krajích s rovnými úseky. Při vnějším okraji portál profilován dvěma jemnými oblouny. Vstupní dveře střechovitě šalované, nové. Dále dvoukřídlé dvoutabulové okno do komory s původní prutovou mříží. V zadní štítové stěně je vstup do chléva s kamenným hranolovým ostěním, dveře svisle šalované, prkenné, nové. Vpravo vedle vstupu dvoukřídlé dvoutabulové obdélné okénko do chléva, dožilé. Vlevo šestitabulové okno s kamenným ostěním a původí prutovou mříží. Jedno okno do chléva zazděno. Ve štítu seníkové svisle šalované dveře a obdélné okénko, pod vrcholem štítu zazděný půlkruhový větrák. Tato stěna hladce omítnuta, omítka dožilá. V zadní okapové stěně obdélné okno do chléva s kamenným ostěním. Dále je probouráno nové francouzské okno, dvoukřídlé, dvoutabulové, vedle klasické dvoukřídlé dvoutabulové okno, třídílné třítabulové okno a dvoukřídlé dvoutabulové okno. Všechna okna jsou nová, otvory upravené, nerespektují původní. K zadní okapové stěně přiléhá přístavek malé prkenné kůlničky. Dům hrubě omítnutý, obílený, pod hrubou omítkou vylézá původní hladká omítka, nejprve zelená, později žlutá. Kolem oken jsou patrné zbytky hladkých šambrán, které zde byly před hrubým omítnutím.