morový sloup

Pískovcový morový sloup vysoký 12 m. Uprostřed náměstí na 2 stupních, kolem kterých jsou na každé straně 4 osmiboké sloupky spojené kovanými řetězy, je kuželkové zábradlí s nárožními hranoly, uprostřed konvexně vypouklé. Na hranolech je vždy dvojice sedících, klečících nebo stojících andílků držících šestibokou hvězdu jako svítilnu. Uprostřed je hranolový sokl s vystupujícími volutovými 4 křídly s akantovou zlacenou výzdobou, patkou a profilovanou římsou, mezi křídly na konvexním prohnutí jsou 4 reliéfy ze života P.Marie: naproti brance v blustrádě je to Narození P.Marie - na loži leží sv.Anna, u ní žena, vlevo žena přidržuje závěs, vpravo dole 2 ženy omývají P.Marii nad oválnou mísou, vodu lijí ze džbánu. Vlevo Obětování P.Marie - vpravo stoupá P.Maria se sv.Annou po schodech, kde vlevo nahoře stojí starozákonní kněz s pomocníkem, který má v ruce knihu, vlevo dole 2 ženy, jedna má na klíně malé dítě. Napravo Zasnoubení P.Marie - vlevo stojí muž a sv.Josef, nad nimi holubice, vpravo P.Maria, za ní 2 ženy, uprostřed kněz, který drží za ruku sv.Josefa a P.Marii, dole pes. Na čtvrté straně je smrt P.Marie - ta leží na lůžku pod baldachýnem, po stranách vždy 1 muž, dole klečí vždy 1 žena, napravo zástup plačících lidí,jeden drží kříž. Na předsazených křídlech nízkých soklících stojí - vlevo od Narození P.Marie je to sv.Karel Boromejský, kontrapost, pravá noha pokrčena, v pravé vztyčené ruce drží dlouhý kříž, levou má s kloboukem na levém boku, kardinálský oblek až na zem. Napravo sv.Florián - kontrapost, levá noha pokrčena, u pravé hořící dům, v pravé ruce puténka s vodou, v levé ruce praporec, v šatě římského vojáka, vrchní šat přes levé rameno a pravý bok spadá na zem, na hlavě helmice. Mezi nimi je na podstavci znak Harrachů (3 pštrosí pera), v kartuši s akantem a vrapovanou páskou, s rytířskou korunou, dole kartuš drží 2 letící andílci. Sv.Roch - kontrapost, levá noha pokrčena a vpředu, pravou rukou ukazuje na rám nad kolenem, v levé ruce drží hůl, u pravé nohy pes s chlebem v tlamě, na šatě Rocha 2 mušle, hlava natočena doprava. Sv.Sebastián - stojí u ořezaného kmene, nohy pokrčené, připoután provazy za ruce a nohy, kolem pasu rouška, v těle šípy, pravá ruka nahoru, levá dole za tělem, hlava nakloněna doleva. Vrchní část soklu užší, na nárožích akanty s volutami, nad každým světcem je na profilované římse vždy jeden anděl v kontrapostu s roztaženýma rukama. Uprostřed soklu sloup s kompozitní hlavicí, na ní zeměkoule s hadem, na ní andílci - první s medailonem s nápisem IHS, druhý se šesticípou hvězdou s vypouklým středem, třetí s věncem růží. Na zeměkouli stojí P.Maria v kontrapostu, pravá noha pokrčena, vrchní část těla vytočena doprava, ruce sepjaté před hrudí, u pravého boku mohutný záhyb, šat zřasený, kolem hlavy, která je nakloněna k pravému rameni, je svatozář - 12 šesticípých hvězd. Reliéf Obětování P.Marie prozrazuje znalost Tintorettova obrazu Mariina cesta do chrámu v S.Maria dell Orto v Benátkách. (popis V. Paukrt 1988)