bývalá panská lesovna

Jde o zděnou patrovou budovu na půdorysu písmene „L“, s jednopodlažní přístavbou na severní straně. Patrová budova má severozápadní průčelí (do nádvoří) sedmiosé, chráněné poměrně nízkým soklem s hrubou omítkou. V přízemí jsou v ose první a druhé zleva vždy dva úzké obdélné okenní otvory ve špaletě, v ose třetí a čtvrté zleva pak dva větší okenní otvory, lemované šambránou. V ose třetí zleva okno chybí (otvor je zabedněný), v ose čtvrté zleva je zachován okenní rám dvoukřídlého okna - v horní části obou křídel s členěním do šesti tabulek (dvě úrovně po třech tabulkách). Šambrána má zvýrazněný vnější okraj a horní rohy zubovitě vybrané. V ose páté zleva se nachází obdélný vstupní otvor, v horní části s jednoduchou šambránou. Dveře dnes chybí a vstup zabezpečuje plechová roleta. Před vstupem je třístranný portikus, nesený dvěma sloupy a dvěma polosloupy (u stěny), které mají oblou patku, dřík s entází a jednoduchou hlavici. Stěny portiku jsou prolomeny arkádou, jejíž oblouk je zdoben vejcovcem. V horní části arkády se zachovaly dřevěné rámy dřívějšího zasklení – jsou sluncovité, v horní řadě s dvojnásobným počtem příčlí, než v dolní. Portikus nese balkón.Ve zbývajících dvou osách přízemí jsou opět obdélné okenní otvory s šambránou, dnes zabedněné. V prvním patře je v levé ose obdélné dřevěné jednokřídlé okno ve špaletě, rozdělené na dvanáct tabulek (jednou svislou a pěti vodorovnými příčlemi). Následují tři sdružená dvoukřídlá okna ve špaletě - první z nich je novější, s nedělenými křídly, další dvě mají křídla členěna na dvanáct tabulek (dvěma svislými a třemi vodorovnými příčlemi). Kolem oken je šambrána – obdoba šambrán oken v přízemí, v horní části uprostřed pak navíc s dvěma drobnými volutami. Pod okny je parapetní římsa a ozdobné parapetní pole čabrakovitého tvaru. Nad okny je segmentový fronton a v něm pak pole podobného tvaru, lemované po stranách volutou. V ose páté zleva jsou dřevěné dveře na balkón, z nichž se zachoval pouze obdélný rám s nadsvětlíkem, rozděleným na čtrnáct tabulek (jednou vodorovnou a šesti svislými příčlemi). Vstup lemuje dosti široká šambrána, nahoře s ušima. Balkón má trojstranné mřížové zábradlí, tvořené svislými pruty a oválnými motivy mezi nimi. Na každé ze tří stran zábradlí je v horní části ještě feston. V osách šesté a sedmé zleva jsou okenní otvory stejné, jako v osách druhé až čtvrté zleva – chybí tu však výplně. Průčelí završuje bohatě profilovaná hlavní římsa. V ose vstupu (čtvrté zleva) se zvedá zvlněný štít podobného tvaru, jako jsou frontony nad okny v prvním patře. Je lemován profilovanou římsou stejného provedení, jako má římsa hlavní. Ve štítu je oválné, na šířku orientované okénko s šambránou. Ta má na obou bočních stranách volutu, uprostřed horní strany voluty dvě. Po obou stranách od bočních volut je šambrána širší a vykrojená dovnitř. Na levé straně (posuzováno stojíc čelem k severozápadnímu průčelí) se budova kolmo zalamuje směrem k severozápadu (v ose pak navazuje nižší jednopodlažní přístavba). Její průčelí do dvora – tj. jihozápadní - je v přízemí dvouosé, v patře jednoosé. Fasádu v dolní části chrání poměrně nízký, dvakrát odstupňovaný sokl. V přízemí je v pravé ose obdélné jednokřídlé okno ve špaletě, nahoře s větrací částí. Kolem okna je šambrána s ušima. V levé ose je vstup – dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce (zachovalo se jen pravé křídlo), s obdélným nadsvětlíkem, rozděleným svisle na dvě tabulky. Kolem dveří je šambrána s ušima - stejná, jako u okna. V prvním patře je takové sdružené okno, jako v patře severozápadního průčelí hlavní části budovy – se zachovanými rámy, rozdělenými třemi vodorovnými a dvěma svislými příčlemi vždy na dvanáct tabulek. Jihozápadní průčelí (pravé boční) má opět nízký sokl s hrubou omítkou. Přízemí je bez otvorů. V prvním patře jsou dvě okna ve špaletě, okno v pravé ose je zazděné. Levé okno je obdélné dřevěné dvoukřídlé, s křídly rozdělenými jednou svislou a třemi vodorovnými příčlemi na osm tabulek. Šambrána, parapetní římsa a parapetní výplň jsou v obou osách stejné, jako u sdružených oken v patře severozápadního průčelí, jen s přizpůsobenými rozměry. Na rozdíl od těchto však nemají suprafenestru. Fasádu završuje profilovaná hlavní římsa. Jihovýchodní průčelí je jedenáctiosé, se sedmiosým rizalitem na levé straně. Dolní část fasády opět chrání sokl, v němž se pod osou pátou až sedmou zprava nachází obdélné, na šířku orientované okno do sklepa, dnes zazděné. V přízemí je v osách první až sedmé zleva obdélné dřevěné dvoukřídlé okno ve špaletě, každé křídlo je členěno jednou vodorovnou příčlí, vydělující zhruba horní třetinu. Výjimkou je okno v ose třetí zleva, které má horní část oddělenou poutcem. Kolem všech sedmi oken je šambrána stejná, jako u oken v přízemí severozápadního průčelí. Okna v osách první, třetí a páté až sedmé zleva mají vnější mříž ze svislých prutů, v dolní části vydutou. Mříž je nahoře zdobena esovitými ornamenty, dole pak střídavě menšími kruhy a většími ovály a na bocích volutami. Ve zbývajících čtyřech osách přízemí se nachází (zleva) novější dvojité trojdílné okno s poutcem a stejnou vnější mříží, jako je výše popsaná, dále obdélný dveřní otvor (dnes bez dveří), další stejné trojdílné okno a konečně dvojité dvoukřídlé okno, opět ve špaletě. Všechna okna v prvním patře jsou také ve špaletě, mají stejnou šambránu, parapetní římsu a parapetní pole jako okna v patře jihozápadního průčelí. Jsou obdélná, dvoukřídlá, v osách první až třetí zleva pak s novějšími výplněmi. V ose čtvrté zleva jsou dveře na balkón – dvoukřídlé dřevěné, převážně prosklené. Každé křídlo je rozděleno na čtyři zasklené tabulky a v dolní části je plné s ozdobnou obdélnou výplní. Kolem dveří je šambrána - podobná, jako u oken v patře. Dveře vedou na balkón, nesený dvěma konzolami. Ty jsou na přední straně ukončeny volutami a v horní části završeny vysokou profilovanou římsou. Balkón má mřížové zábradlí ze svislých prutů, uprostřed vypouklých. Mříž je zdobena v dolní části motivy oválů, ve střední části drobnými květy a nahoře pak esovitými ornamenty. V ose páté zleva jsou kromě dvou novějších nedělených vnitřních křídel zachována i obě vnější, každé rozdělené jednou svislou a třemi vodorovnými příčlemi na osm tabulek. V osách šesté až osmé jsou opět okna nová dvoukřídlá a v ose deváté až jedenácté stejná, jako v ose páté zleva. Fasádu ukončuje profilovaná hlavní římsa. Severovýchodní průčelí (levé boční) má nízký sokl s hrubou omítkou. V přízemí je trojosé, v patře čtyřosé. Osy přízemí se nacházejí ve střední a pravé části průčelí. Vyplňují je obdélná dvojitá dvoukřídlá okna ve špaletě, s křídly dělenými na dvě tabulky a s horní větrací části, rovněž dvoukřídlou a čtyřtabulkovou. Okna jsou opatřena mříží - levé okno vnitřní a zbývající dvě okna pak vnější. V prvním patře jsou vzájemně symetricky (a jen částečně s ohledem na osy přízemí) rozmístěna čtyři sdružená obdélná dvojitá dvoukřídlá okna ve špaletě, rozdělená křížem, který rovněž vymezuje dvoutabulkovou horní část. Skla oken jsou vesměs rozbitá. Pod všemi okny patra se nachází průběžná parapetní římsa. Fasáda vrcholí profilovanou hlavní římsou. Budova má mansardovou střechu, s novou břidlicovou krytinou. Na střeše se nachází řada vikýřů, z nichž některé jsou původní a některé nově zhotovené. Původní vikýře jsou všechny stejné – mají zvlněné boky, lemované volutami, uprostřed je oválné, na výšku orientované okno s hlavním klenákem a vikýř ukončuje frontonová profilovaná římsa. Na severozápadní straně střechy jsou dva takové vikýře – vpravo a vlevo od štítu, na jihovýchodní straně je jich sedm a po jednom jsou i na jihozápadní a severozápadní straně střechy té části budovy, která se kolmo zalamujíe (na severozápadní straně je vikýř částečně zakryt střechou přízemí přistavěné budovy). Mimo to jsou na střeše také nové vikýře, situované – na rozdíl od původních – v horní části mansardové střechy. Tyto nové vikýře jsou značně rozměrné, široké a poměrně nízké, se šikmými bočními stěnami a nízkým trojúhelným štítem. Celé jsou pokryty břidlicí a v přední stěně mají dva, respektive jeden obdélný na šířku orientovaný okenní otvor. Bočnice i štít mají oplechování. Na severozápadní straně střechy jsou tři vikýře s dvěma okny – dva nad hlavní částí budovy a jeden nad krátkou, kolmo situovanou částí. Na jihozápadní straně střechy je jeden vikýř s jedním oknem a na jihovýchodní straně jeden s dvěma okny. Zde je dolní část střechy kryta pouze lepenkou a je v ní obdélný nezakrytý otvor velikosti většího okna. Ve střeše se na severozápadní straně nacházejí dva široké zděné komíny - s čtvercovými otvory v římsami oddělené horní části. Na severu se k patrové budově napojuje zděná přízemní přístavba, na půdorysu písmene „L“ (předstupující část na severovýchodní straně je dvoupodlažní). Jihozápadní průčelí (do nádvoří) je sedmiosé. V ose první zleva jsou dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce, v horní části prosklené. Kolem dveří je šambrána, nahoře s ušima a kapkou. V dalších dvou osách je obdélné dvojité dřevěné okno s širokým poutcem, v horní části rozdělené dvěma svislými příčlemi na čtyři tabulky (v dolní části se výplň nezachovala, okna jsou zevnitř zabedněna). Kolem oken je šambrána jako u dveří – tj. s ušima a kapkami, pod okny je parapetní římsa. V ose čtvrté zleva jsou podobné dveře jako v levé ose - oproti nim jsou o něco užší a mají bohatší šambránu – v horní části s vyvýšeným středem a s hlavním klenákem. V ose páté a šesté zleva jsou stejná okna, jako v ose druhé a třetí zleva. V pravé ose je podobné okno, avšak širší – tvořené třemi částmi, oddělenými dvojitým křížem. Průčelí ukončuje profilovaná římsa. Severovýchodní průčelí se skládá ze dvou dílů. Na pravé straně je dvouosá přízemní část, na levé straně pak rizalit, který má stěny zvýšené a jsou zde tak dvě podlaží (pravděpodobně jde o dodatečnou úpravu). Rizalit je v líci s výše popsanou patrovou budovou. Nemá sokl, ani hlavní římsu, osy jsou rozmístěny nepravidelně. V dolním podlaží jsou na levé straně v líci dvě obdélná dřevěná dvoukřídlá okna s křídly, rozdělenými na tři tabulky, chráněná jednoduchou vnitřní mříží. Na pravé straně se - v ještě nižší úrovni, než tato okna - nachází širší dvoukřídlé okno ve špaletě, s dvoutabulkovými křídly. V horním podlaží je na levé straně stejné okno, jako jsou v severovýchodním průčelí prvního patra patrové budovy, s parapetní římsou. U pravého okraje rizalitu jsou ve vpadlém obdélném poli novější jednokřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce, nad nimi je menší obdélné pole, z větší části vyplněné skleněnými tvárnicemi. Ke dveřím vede jednoramenné schodiště s jednoduchým trubkovým zábradlím. Pod horní podestou schodiště je volný průchozí prostor. Severozápadní průčelí rizalitu je prosté, bez otvorů, ukončené nízkým štítem tvaru pravoúhlého trojúhelníku. Pravá strana severovýchodního průčelí je přízemní, dvouosá. Jsou zde dvě velká dvojitá dřevěná okna, s dvěma křídly, rozdělenými vždy na dvě tabulky a s dvoukřídlou horní částí. Okna sahají téměř až k zemi. Mezi jejich vnějšími a vnitřními křídly je mříž. Průčelí završuje profilovaná římsa. Severozápadní průčelí je prosté, členěné pouze hlavní římsou. Tato budova má mansardovou střechu s velmi mírným sklonem dolní části, rizalit pak pultovou – obě kryté břidlicí. I zde jsou ve střeše nové vikýře, stejného typu jako na patrové budově. Na jihozápadní straně jsou tři - střední vikýř je širší, s dvěma okny, oba zbývající pak užší, s jedním oknem. Na severovýchodní straně je menší vikýř, s jedním oknem.