dům čp. 192 (ze souboru domů dělnické kolonie)

Dům čp. 192 je přízemní zděný omítnutý objekt na obdélném půdorysu – s přístavkem uprostřed jihovýchodního průčelí. Vpravo a vlevo od přístavku je vždy jednoosá část jihovýchodní fasády vlastního domu. Pravá část je dosud v původním stavu, zatímco levá již nikoliv. V pravé ose je původní dvojité dvoukřídlé dřevěné okno s vnějšími křídly v líci a s křídly, rozdělenými vodorovnou příčlí v horní třetině. Pod oknem je parapetní římsa z příčně kladených cihel, u pravého nároží člení fasádu svislá lizéna. V levé ose (tj. vlevo od přístavku) je novodobé širší dvoukřídlé okno, bez orámování, rovněž chybí lizéna u levého nároží. Přístavek má v severovýchodní stěně vpravo vstup do domu a vlevo malé obdélné okénko. Jihovýchodní stěna přístavku je bez otvorů, zatímco v jihozápadní stěně je vpravo menší okenní otvor. Jihozápadní fasáda domu je nahoře zakončená trojúhelným štítem. Budova je na této straně stažená železnými táhly – jedním vodorovným v dolní části štítu a dvěma svislými, sahajícími až do štítu. Ve štítu jsou pod horním vrcholem dva drobné větrací otvory. Obdobně je provedená protějšková – severovýchodní strana domu, zde je však navíc obdélný přístavek s pultovou střechou. Zdivo přístavku je nižší, než vlastní dům, v přední (jihovýchodní) stěně jsou jednokřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce. Dům má sedlovou střechu, protaženou nad přístavek, krytinou je lepenka. Na jihovýchodní straně jsou ve střeše dvě symetricky rozmístěná střešní okna. V hřebeni střechy u severovýchodního štítu je zasazený dvojitý komín, vysoký komín je pak na levé straně střechy přístavku.