dům čp. 827 (ze souboru domů dělnické kolonie)

Dům čp. 827 je částí třetí od severovýchodu čtyřdomku, tvořeného domem čp. 186, domem čp. 828, domem čp. 827 a domem čp. 826. Dům čp. 827 je přízemní zděný omítnutý objekt, jehož základní obdélný půdorys je na jihovýchodní straně rozšířený o obdélný přístavek. Čtyřosé severozápadní průčelí (uliční) chrání v dolní části nízký sokl. Osu první a druhou zleva vyplňují původní obdélná okna – dvojitá dvoukřídlá dřevěná - s vnějšími křídly v líci a s křídly, rozdělenými vodorovnou příčlí v horní třetině. V ose první a druhé zprava je novodobé nedělené okno ve špaletě. Jihovýchodní průčelí má zhruba uprostřed obdélný přístavek, vpravo a vlevo od něj je vždy jednoosá část fasády vlastního domu. V ose vpravo od přístavku je stejné okno, jako na severozápadní straně, v ose vlevo od přístavku okno obdobné, avšak s křídly, členěnými dvěma vodorovnými příčlemi. Pole kolem obou oken je ve srovnání se zbytkem fasády vpadlé. V severovýchodní stěně přístavku je vpravo vstup do domu, přístupný po třech schodech (vlevo od stupňů lemuje schody zídkové zábradlí). Jihovýchodní strana přístavku je bez otvorů, v jihozápadní stěně jsou dvě okénka – jedno níže vpravo, druhé pak výše vlevo. Mezi okénky rozšiřuje přístavek těleso zděného komína, sahající poměrně vysoko nad střechu přístavku. Dům má přesahující sedlovou střechu, krytou pásovou lepenkou. V hřebeni střechy – u rozhraní s vedlejším domem čp. 828 – je zasazený zděný komín. Na jihovýchodní straně jsou ve střeše dvě střešní okna, střecha je protažená nad přístavek.