dům čp. 830 (ze souboru domů dělnické kolonie)

Dům čp. 830 je jihozápadní částí čtyřdomku, tvořeného domem čp. 185, domem čp. 829, domem čp. 184 a domem čp. 830. Dům čp. 830 je přízemní zděný omítnutý objekt na obdélném půdorysu – s obdélným přístavkem ve středu jihovýchodního průčelí. Čtyřosé severozápadní průčelí (uliční) chrání dvojdílný nízký sokl, tvořený v dolní části plochými kameny nepravidelného tvaru a v horní pak omítnutý. Fasádu člení lizénový rám – svislá lizéna je nad soklem a pod hlavní římsu, vodorovné lizény pak u nároží a vlevo od krajní levé osy. Všechny čtyři osy vyplňují dvojitá dvoudílná dřevěná okna s vnějšími křídly v líci. Křídla jsou rozdělená tenkou vodorovnou příčlí v horní třetině. Kolem oken je tenká šambrána (nahoře a po stranách), pod okny je parapetní římsa, tvořená příčně kladenými cihlami. Dům je pod horní lizénou stažený vodorovně položeným železným táhlem. Také jihozápadní fasáda je stažená železnými táhly, a to vodorovným pod trojúhelným štítem a dvěma svislými, zasahujícími do dolní části štítu. Stěna domu je zde bez otvorů. Jihovýchodní průčelí má zhruba uprostřed přístavek, krytý protaženou střechou vlastního domu. V jihovýchodní ani severovýchodní stěně přístavku není žádný otvor, v jihozápadní je pak vstup a vpravo od něj malé obdélné okénko. Ve střeše přístavku je na pravé straně velmi vysoký zděný komín. Obě osy dvouosého jihovýchodního průčelí vlastního domu vyplňuje stejné okno, jako jsou na severozápadní straně (po každé straně od přístavku je jedna osa). Dům má přesahující sedlovou střechu s novodobou asfaltovou krytinou, tvořenou šestiúhelníkovými šablonami. V hřebeni střechy je na jihozápadě zasazený zděný komín, na jihovýchodní straně je ve střeše jedno střešní okno.