fara

Fara je zděná omítnutá budova na obdélném půdorysu, zasazená do terénu – na severu a západě tak má vysoký suterén. Severní průčelí je čtyřosé. Fasádu lemuje lizénový rám, mezi okny jsou vysoké kamenné opěráky, sahající až k hornímu okraji oken (levý opěrák je v dolní části poškozený). Mezi opěráky je pak ještě cihlový oblouk, přimykající se ke stěně pod okny. Ve všech čtyřech osách je dvojité dřevěné okno (vnější okno v líci), tvořené dvěma křídly, rozdělenými vodorovně na dvě tabulky a dvoukřídlou větrací částí. Fasádu ukončuje profilovaná hlavní římsa, která obíhá celou budovu. Východní průčelí je pětiosé, osy jsou rozmístěny nepravidelně. I zde fasádu člení lizénový rám. V pravé ose je obdélný okenní otvor s kamenným ostěním s ušima a kamennou parapetní římsou, převážně zazděný (v horní části je na šířku orientované okénko, rozdělené svisle na tři tabulky). V ose druhé zprava je vstup do fary – dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce. Kolem vstupního otvoru je jednoduchá šambrána, nad dveřmi pak segmentově zakončený nadsvětlík, zabezpečený vodorovně kladenou vlnovkovitou mříží. Nadsvětlík je zasklený, členěný třemi svislými a jednou vodorovnou příčlí do šesti tabulek. Následují tři okna (dvě blíže u sebe, levé vzdálenější) stejná, jako okna severního průčelí. Taková okna jsou také v čtyřosé jižní fasádě. Uprostřed stěny je zde široký převážně kamenný opěrák, sahající opět až pod hlavní římsu. Západní průčelí je téměř zcela zakryté vegetací, takže je obtížně popsatelné. Jihozápadní nároží je zpevněné opěráky, okna jsou zde stejného typu., jako na severní straně. Fara má valbovou střechu, krytou na severní straně bobrovkami, na východní bobrovkami a v dolní části pak drážkovými taškami. Na severní straně je ve střeše zasazen poměrně velký obdélný vikýř s valbovou střechou s bobrovkami. Stěny vikýře jsou svisle bedněné, v přední stěně jsou dvě jednokřídlá okénka, rozdělená jednou svislou a dvěma vodorovnými příčlemi na šest tabulek. Na východní straně střechy je velký obdélný podávací vikýř. Dvířka jsou bedněná svisle, boky vikýře pak nakoso. Střecha vikýře je valbová, krytá bobrovkami. Na severní straně střechy fary jsou dva výlezy a dva zasklené prosvětlovací otvory. Jižní část střechy je krytá bobrovkami, jsou v ní dvě široká volská oka s vodorovně orientovaným otvorem. Ve vrcholu střechy fary jsou dva zděné komíny.