kostel Panny Marie Bolestné

Kostel je zděná omítnutá stavba na půdorysu ve tvaru dvojitého kříže. Na západě kostel zčásti vystupuje z půdorysu ambitu, kostel obklopujícího. Loď je obdélná, stejně tak presbytář, který je nepatrně užší a také netypicky vyšší, než loď. K presbytáři, zakončenému pravoúhle, se napojují přízemní obdélné přístavby sakristie (na severu) a kaple (na jihu), situované proti sobě. Na západě lodi se nachází hranolová věž se dvěma vysokými čtvrtkruhovými přístavky, půdorys lodi je pak ještě rozšířen dvěma obdélnými kaplemi, situovanými na severu a jihu – opět proti sobě. Kaple jsou stejně vysoké jako loď. Západní průčelí kostela tvoří západní stěna věže, k níž se napojují na severu a jihu čtvrtkruhové přístavky. Dolní část stěny chrání nízký sokl. Průčelí věže člení pilastry u obou nároží, sahající pod výrazně přesahující a bohatě profilovanou hlavní římsu. Dolní část hlavní římsy se nad pilastry zalamuje. Pod římsou se nachází pás, oddělený dole plochou římsou – pokračuje i na sousední přístavky. Pilastry mají soklovou patku a římsovou hlavici. V ose stěny věže je situován půlkruhově zakončený vstupní portál se zvýrazněným vnějším i vnitřním okrajem. V portálu jsou dvoukřídlé dveře rámové konstrukce - v každém křídle je vystupující vysoká, na výšku orientovaná obdélná výplň a v horním oblouku pak výplň čtvrtkruhová. Poměrně vysoko nad vstupem je situováno obdélné, segmentově zakončené okno, lemované šambránou se zvýrazněným vnějším okrajem. Okno je rozdělené jednou svislou a dvěma vodorovnými profilovanými příčlemi do dvojitého kříže. Každé takto vzniklé pole pak ještě člení jedna svislá a dvě vodorovné tenké příčle. Nad hlavní římsou se zvedá horní část věže se zvonicí, prolomená dvěma okenními otvory nad sebou. Také tuto část věže člení pilastry u nároží a navíc ještě lizénový rámec, lemující plochu stěny mezi nárožními pilastry. Dolní vodorovná lizéna je umístěná v úrovni dolního okraje okna, nacházejícího se v ose stěny. Okenní otvor je obdélný, lemovaný ostěním s ušima a kapkou a dole parapetem. V otvoru je prkenná výplň s malým vyříznutým otvorem. Pod oknem je parapetní pole s plastickým orámováním, sahajícím až po dolní římsu. Horní okenní otvor je o něco menší, lemovaný širokou šambránou. Uzavřený je dřevěnou dvoukřídlou okenicí s dřevěnými lamelami. Stěnu ukončuje profilovaná hlavní římsa, jejíž dolní úroveň se nad pilastry a oknem zalamuje. Stejně tak se nad nimi zalamuje vystupující pás, nalézající se pod římsou. Střecha věže je v dolní části stanová, nahoře přechází v cibulovou. Na střechu navazuje osmiboká zvonička – rovněž s cibulovou střechou, zakončenou makovicí s obrysovým křížem. Severní i jižní stěna horní části věže jsou provedeny obdobně jako strana západní – rozdíl je v orámování dolního okenního otvoru, kterým je šambrána na bocích a nahoře. Ve východní stěně dolní okno chybí, neboť se zde napojuje střecha lodi. Horní okno má odlišné orámování – šambrána je pouze nahoře a zhruba do horní poloviny bočních stran. Jak již bylo uvedeno, k dolní části věže se na obou bocích napojuje přístavek o čtvrtkruhovém půdorysu. Oba přístavky jsou provedeny shodně – prolomené jsou třemi okny nad sebou, přičemž dolní je nejvyšší a horní nejnižší. Okenní otvor v dolním podlaží má ostění se zvýrazněným vnějším okrajem. Okno ve špaletě je dřevěné, rozdělené do kříže – na čtyři pole. Ta dolní jsou členěná jednou svislou a dvěma vodorovnými příčlemi, pole horní pak jednou svislou a jednou vodorovnou příčlí. Okenní otvor ve středním podlaží je obdélný, nahoře zakončený do segmentového oblouku. Dřevěné okno ve špaletě je rovněž rozdělené do kříže - vzhledem k menší výšce okna jsou horní i dolní pole stejně velká, všechna členěná jednou vodorovnou a jednou svislou příčlí. Okno v horním podlaží je nižší obdobou okna středního. Šestiosé jižní průčelí je poměrně členité - na západě je rozšířeno rizalitem kaple a na východě další kaplí. Základní členění fasády je obdobné, jako na západní straně – což platí i o dvou zbývajících průčelích kostela. Dolní část stěny chrání poměrně nízký sokl, jednotlivé úseky fasád oddělují pilastry. Část stěny s osou první od západu je zčásti zakrytá zde se napojujícím ambitem. Dole je situován pravoúhlý vstupní portál se zvýrazněným vnějším okrajem. V portálu jsou dřevěné dvoukřídlé dveře rámové konstrukce, na každém křídle jsou dvě vpadlé, na výšku orientované obdélné výplně nad sebou. V horní části této osy je obdélný, segmentově zakončený okenní otvor v profilované šambráně s ušima a kapkou. V otvoru je dřevěné okno v dosti hluboké špaletě. V ose druhé od západu se nachází obdélné okno ve špaletě, nahoře zakončené segmentovým obloukem. Rozdělené je dvěma svislými a čtyřmi vodorovnými tenkými příčlemi. Kolem okna je profilovaná šambrána s ušima, kapkou a hrotovitě rozšířenými dolními rohy. V ose třetí od západu se nachází rizalit kaple, stejně vysoký jako vlastní loď. V jeho západní stěně je poměrně malé obdélné okno v líci, rozdělené jednou svislou a dvěma vodorovnými příčlemi. Kolem okna je ostění. V jižní stěně rizalitu je okenní otvor, lemovaný stejnou šambránou, jako okno v ose lodi druhé od západu. Na rozdíl od něj je však dnes větší dolní část otvoru zazděná a v horní je okno, rozdělené dvěma svislými a dvěma vodorovnými příčlemi. Ve východní stěně je stejné okno, jako ve stěně západní. Rizalit je zakončený trojúhelným štítem, zvedajícím se nad jižní stěnou. Štít, lemovaný profilovanou římsou, je pod vrcholem prolomený oválným, na šířku orientovaným oknem v profilované šambráně. Rizalit má sedlovou střechu. Za rizalitem pokračuje jižní průčelí lodi dvouosým úsekem. V ose čtvrté od západu je v dolní části pravoúhlý vstupní portál se zvýrazněným vnějším okrajem. V portálu jsou dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce, tvořené klasovitě kladenými širokými prkny (v horní polovině směřuje klas dolů, v dolní nahoru). V horní části osy a rovněž v ose páté od západu je stejné okno – včetně šambrány – jako v ose druhé od západu. Jižní průčelí poté pokračuje fasádou presbytáře, k jejíž dolní části je přistavěná přízemní kaple. Presbytář je o něco vyšší než loď. Kromě průběžných pilastrů, zde zdvojených, člení stěnu také lizénové rámy v jednotlivých úsecích mezi průběžnými pilastry. V ose stěny presbytáře se nachází obdélné, segmentově zakončené okno v profilované šambráně s hrotovitě rozšířenými horními rohy a s kapkou. Okno, vyplněné vitráží, je členěné jednou svislou a osmi vodorovnými železnými pásky. Přízemní kaple se napojuje k presbytáři, avšak její západní stěna je ještě v úrovni lodi (na jejím východním konci). Kaple má podobné členění fasád jako celý kostel. Západní průčelí má na obou bocích široký pilastr. Stěna je prolomená pravoúhlým vstupním otvorem, lemovaným ostěním se zvýrazněným vnějším okrajem. V otvoru jsou dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce. Každé křídlo má dvě obdélné, na výšku orientované vystouplé výplně nad sebou. Dvouosá jižní fasáda kaple má pilastry u nároží a také po obou stranách jednotlivých os. V nich jsou dřevěná okna ve špaletě, zabezpečená vnější mříží z esovitě zprohýbaných prutů, spojených prstenci. Kolem oken je šambrána se zvýrazněným vnějším okrajem, nad nimi pak profilovaná římsa – s náběhem ke stěně v horní části. Stejná římsa se nachází i nad pravoúhlým vstupním portálem ve východní stěně kaple. Dveře, přístupné po dvou kamenných stupních se zaobleným horním okrajem, jsou jednokřídlé dřevěné, rámové konstrukce. Tvoří je vždy dvojice vystouplých výplní vedle sebe. Nahoře a dole jsou čtvercové, uprostřed obdélné, orientované na výšku. Všechna průčelí kaple ukončuje profilovaná hlavní římsa. Na západní a východní straně se nad ní zvedá atika, spojená prohnutým křídlem s vlastním kostelem. Na vnějším boku je atika zakončená velkou koulí, umístěnou na směrem vzhůru se zužujícím soklu. Druhá taková koule se pak nachází na horním konci křídla – u stěny kostela. Kaple má pultovou střechu, krytou vlnitým plechem. Východní fasáda kostela má v dolní části dvakrát odstupňovaný sokl. Stěnu opět člení pilastry a lizénové rámy. Pilastr, průběžný po celé výšce fasády, je u nároží a po obou stranách střední (a zároveň jediné) osy. Má soklovou patku a římsovou hlavici, nad hlavicí je prostý pás kladí. Všechny tři úseky stěny mezi pilastry pak lemuje lizénový rám. V ose průčelí se v dolní části nachází vstup, přístupný po dvou kamenných schodech. Horní stupeň je užší než dolní, oba mají přesahující zaoblenou horní hranu. Vstupní portál je pravoúhlý, se zvýrazněným vnějším i vnitřním okrajem, nad portálem je segmentový fronton. Dveře jsou dvoukřídlé dřevěné, rámové konstrukce. Na každém křídle jsou tři vystupující výplně nad sebou – horní a dolní jsou čtvercové, střední obdélná, orientovaná na výšku. Dosti vysoko nad vstupem se nachází široké okno, nahoře zakončené segmentovým obloukem. Okno lemuje profilovaná šambrána s hrotovitě rozšířenými horními rohy s kapkou. Dolní část šambrány je u rohů rozšířená, pod tímto úsekem jsou vždy tři kapky vedle sebe. Okno je vyplněné vitráží, rozdělenou jednou svislou a osmi vodorovnými železnými příčlemi. Východní stěna je zakončená profilovanou hlavní římsou, zalamující se nad pilastry. Severní průčelí je stejné, jako jižní fasáda. Loď má sedlovou střechu, presbytář stanovou, krytinou jsou bobrovky. Na severní straně lodi jsou ve střeše dvě volská oka. Ve vrcholu střechy presbytáře je zasazen nástavec oválného půdorysu, členěný lizénovými rámy a osvětlený čtyřmi pravidelně rozmístěnými zasklenými obdélnými okenními otvory. Stěnu nástavce ukončuje profilovaná hlavní římsa, na vrcholu nástavce je umístěn jednoduchý kamenný kříž.