ambit s kaplemi

Ambit obdélného půdorysu obklopuje kostel P. Marie Bolestné, na západě je přerušen západním průčelím kostela. Ambit obsahuje celkem šest kaplí – čtyři nárožní centrálního půdorysu a po jedné obdélné uprostřed severní a jižní strany. Na východní straně ambitu se nachází terasa, uprostřed s portikem hlavního vstupu do poutního areálu. Popsány budou nejprve vnější a poté nádvorní fasády. Východní strana ambitu je po obou stranách ukončená kaplí a uprostřed rozšířená o portikus. Stěna vlastního ambitu je členěná poměrně jednoduše – soklem, lizénovými rámy a profilovanou hlavní římsou. Svislé lizény jsou rozmístěné v pravidelném rytmu, doplňuje je vodorovná lizéna pod hlavní římsou – dolní vodorovná lizéna chybí, rámy tak mají podobu písmene T. Barevné provedení: sokl světle šedý, plocha stěn světle okrová, lizénové rámy světle cihlové. Ve stěně jsou symetricky rozmístěné celkem tři vstupní portály – dva postranní a uprostřed pak hlavní vstup s portikem. Oba boční vstupy jsou provedeny obdobně. Jde o dřevěné dvoukřídlé dveře rámové konstrukce, s rámem, pobitým hřeby. Každé křídlo je rozdělené v polovině, prkna jsou kladená klasovitě. Pravý boční vstup má nahoře klas směřující dolů, dole pak nahoru, u levého bočního vstupu je pravé křídlo provedené stejně, jako levé. Kolem dveří je portál se soklovou patkou, hrotovitě rozšířenými horními rohy, nad portálem je pak rozeklaný trojúhelný fronton. Barevné provedení – patky světle šedé, zbytek světle cihlový. Stejný je i portál střední - s představeným portikem. Portikus má všechny tři stěny prolomené velkým vysokým, půlkruhově zakončeným otvorem. Přední stěna portiku sahá níže, na schodiště před terasou. Členěná je nárožními pilastry s jednoduchou patkou, římsovou hlavicí a s kladím a ukončená profilovanou hlavní římsou, nad pilastry zalomenou. Obě boční stěny portiku člení lizénový rám a hlavní římsa. Nad střední stěnou se zvedá štít s malými volutovými křídly. Po stranách má štít sdružené pilastry, téměř celou stěnu vyplňuje velké oválné, na výšku orientované vpadlé pole. Štít ukončuje segmentový fronton, na jehož korunu zdiva jsou osazené ozdobné architektonické články. Po stranách je to makovice (?), uprostřed je pak dnes již pouze soklík. Portikus, zaklenutý křížovou klenbou, má sedlovou střechu, krytou bobrovkami. Barevné provedení: plochy světle okrové, členící prvky světle cihlové. Nárožní kaple jsou řešené shodně – s tím rozdílem, že kaple v jihovýchodním nároží má viditelné pouze dvě stěny. Přiléhá totiž nejen k ambitu, ale i ke krčku, spojujícímu ambit s farou čp. 22. Kaple má čtvercový půdorys se zkoseným nárožím. Stěny člení pilastry u nároží a lizénový rám uvnitř obou stěn. Lizénové rámy jsou také na ploše zkoseného nároží, a to nad a pod prázdnou střední nikou. V severní stěně kaple je poměrně velké, půlkruhově zakončené dřevěné okno, rozdělené dvěma svislými a pěti vodorovnými příčlemi. Kolem okna, zabezpečeného mříží z diagonálně vedených prutů, je šambrána se zvýrazněným vnějším okrajem. Kaple má stanovou střechu, krytou bobrovkami. Ve vrcholu střechy je zasazený kruhový nástavec lucerny, členěný soklem a pilastry. V nástavci jsou rozmístěná čtyři okna ve špaletě, lemovaná šambránou. Nástavec má plechovou zvoncovitou střechu, na níž je nasazená jehla s jednoduchým vysokým křížkem. Barevné provedení – sokl světle šedý, plochy stěn světle okrové, pilastry, šambrána a hlavní římsa světle cihlové. Stejně je provedená i kaple v severovýchodním nároží ambitu – ta však má i třetí stěnu, v níž je stejné okno, jako ve stěně protější. Jak již bylo uvedeno, nachází se před východní stranou ambitu terasa. Má zděný sokl a kamenné zábradlí, tvořené balustrádou s poměrně masivními kuželkami. Balustráda je rozdělená na jednotlivá pole plnými, mírně předstupujícími sloupky o stejné výši, jakou má celá balustráda. Pole tvoří vždy čtyři plné kuželky a po stranách jedna kuželka poloviční. Výjimku tvoří část u portiku, kde jsou jen dvě kuželky plné a dvě poloviční. Balustrádu zakončuje kamenný parapet, u portiku na obou stranách ozdobený soklíkem s kamennou jednozávitovou volutou, přimykající se ke stěně portiku. Povrch terasy je dlážděný velkými obdélnými kamennými deskami. Vstup na terasu je možný dvoustupňovým schodištěm. Obě jeho části jsou provedené zrcadlově obráceně. Dolní stupeň, vedoucí k portiku a tvořený čtyřmi schody, je vyklenutý vně, zatímco rovněž čtyřschodový horní stupeň, vedoucí ke vstupnímu portálu, je vyklenutý dovnitř. Severní strana ambitu je provedená podobně, jako východní. Stěna ambitu je členěná vysokým soklem, lizénovými rámy a hlavní římsou. Uprostřed této strany ambitu vystupuje z půdorysu mělká obdélná kaple s pilastry u nároží. Severní stěnu kaple navíc člení lizénový rám, ohraničující plochu mezi nárožními pilastry. Kaple je bez otvorů. Na její severní straně se nad hlavní římsou zvedá segmentový štít, lemovaný římsou. Na koruně zdiva štítu je nad levým pilastrem soklík, na němž je umístěná koule (podobná byla zřejmě i vpravo). K ambitu se kaple napojuje krátkou sedlovou stříškou. Barevné řešení: sokl světle šedý, plochy světle okrové, pilastry a římsy světle cihlové. V severozápadním nároží je do ambitu zasazená stejná kaple, jako na severovýchodě. Rozdíl je pouze v tom, že do jižní stěny kaple zasahuje ambit, který je na západní straně proveden odlišně. Uprostřed je přerušený západní části kostela, úseky mezi kostelem a nárožními kaplemi jsou západním směrem rozšířené o prostory se vstupy do ambitů. Obě tyto části jsou provedené shodně. Vodorovným členícím prvkem je nízký sokl a profilovaná hlavní římsa. Střední část se vstupním portálem je oproti zbytku ustupující. Uprostřed se nachází portál se soklovou patkou, ušima a hrotovitě rozšířenými horními rohy. Nad těmito rohy je kladí, které nese profilovanou římsu, přecházející nahoře v náběh ke stěně. Vstupní dveře jsou dřevěné dvoukřídlé, rámové konstrukce. Každé křídlo má tři obdélné, na výšku orientované výplně nad sebou, Dolní tvoří svisle kladená prkénka, střední a horní je prázdná, ohraničená profilovanou lištou. Vstup lemují konkávní sdružené pilastry a pilastr je i u přechodu této užší části ke zbytku stěny. Ta je provedená jednoduše, členěná je pouze pilastry u nároží. Střední úsek se vstupem - o něco vyšší, než obě postranní části – je zakončený trojúhelným štítem. Štít, lemovaný profilovanou římsou, je nad konkávními pilastry také zvlněný. Barevné provedení: sokl světle šedý, plochy světle okrové, pilastry a hlavní římsa světle cihlové. Střední část se vstupním portálem: sokl světle šedý (včetně soklové patky portálu), plochy světle okrové, portál světle cihlový, pilastry světle okrové v kombinaci se světle cihlovou, římsy světle cihlové (vzhledem k dosti špatnému stavu fasád jsou v popisu barevnosti možné jisté nepřesnosti). Kaple v jihozápadním nároží ambitu je stejná, jako kaple na severozápadě. Jižní strana ambitu je obdobou svého severního protějšku. Jediným rozdílem je, že na jihovýchodě – avšak ještě před napojením východní části ambitu – je k ambitu přistavěná kolmo situovaná budova na protáhlém obdélném půdorysu. Nádvorní fasády jsou na všech čtyřech stranách ambitu provedené stejně. Ambit je do nádvoří otevřený arkádami, nesenými hranolovými pilíři. Pilíře mají na všech čtyřech stranách sokl, uprostřed nádvorní stěny jsou členěné pilastrem se soklovou patkou a římsovou hlavicí. U střední arkády každé strany ambitu je pilíř širší a pilastry jsou zde tak po dvojicích. U pat oblouků je na pilastrech plochá římsa, obíhající všechny stěny, avšak přes pilastry nepřecházející. Plocha nádvorní stěny nad oblouky arkád je také členěná – ve vrcholu oblouku je hlavní klenák a v obou cviklech je vystupující část na způsob diamantové bosy. Barevné řešení: sokl šedý, zbývající části světle okrové. Ambit je zaklenutý křížovými klenbami, pokrytými freskovou výzdobou. Na podlaze jsou kamenné dlaždice. Střecha ambitu je sedlová, krytá bobrovkami. Ve střeše jsou jak na nádvorní, tak na vnější straně rozmístěná volská oka.