socha IV. (alegorie Statečnosti)

Socha má sokl se širší základnou, konkávně se zužujícím středem a přesahující horní oblou římsou. Alegorie Statečnosti je zpodobněna jako ženská postava, stojící na obdélném podstavci. Žena je zobrazena en face, s odlehčenou pravou nohou. Postava je lehce esovitě prohnutá, mírně se vychyluje doleva (z hlediska pozorovatele). Ženin oděv tvoří halena s polodouhými rukávy a kulatým výstřihem, živůtek a dlouhá sukně. Rukávy haleny jsou ohrnuté a vpředu sepnuté kulatou sponou, další spona – tentokrát tvaru květu – je u středu výstřihu. Živůtek se nahoře uprostřed zvedá do špičky, dole je tvarovaný do cípů, střídavě krátkých a dlouhých. Pod oděvem se rýsují nohy, vidět jsou přední části zašpičatělých bot. Žena má přes pravé rameno přehozenou stočenou lví kůži, hlava a dvě pracky s drápy visí dole na přední straně. Levá ženina paže je ohnutá v lokti, ruka přidržuje v úrovni pasu lví kůži. Pravá paže je natažená, ruka spočívá na sloupu, opřeném o zem vedle ženiny levé nohy (prsty ruky směřují dolů). Hlava je natočena k levému rameni. Vlnité vlasy jsou v horní části hlavy stočené do drdolu, pod ním pak splývají v silných pramenech. Na čele má žena čelenku s mašlí (?). Socha dnes stojí na plošině s vybíhajícím středem - v nice, pro sochu vytvořené.