socha VI. (alegorie Lásky)

Socha má sokl se širší základnou, konkávně se zužujícím středem a přesahující horní oblou římsou. Alegorie Lásky je zobrazena jako čelně situovaná ženská postava, stojící na obdélném podstavci. Tělo je mírně esovitě prohnuté – s vysunutým levým bokem. Žena je oblečena do dlouhé sukně a haleny. Sukně splývá ve svislých záhybech, pod látkou se rýsují nohy. Halena má rukávy ohrnuté, takže jsou paže od lokte dolů odhalené. Výstřih je lemovaný nařasenou látkou, v úrovni pasu je podlouhlá spona, ukončená po stranách květy. Žena má také plášť, který je přehozený přes levou paži až pod loket a přes pravé rameno. Cíp pláště přechází přes pravou nohu, nahoře je látka ven ohrnutá. Pod oděvem jsou vidět téměř celé zašpičatělé boty. Obě ženiny paže jsou ohnuté v lokti, ruce drží na pravé straně hrudi velké planoucí srdce. Pravá ruka přidržuje srdce dole – palec je výrazně oddělený – levá ruka ho pak drží za pravou stranu (z hlediska pozorovatele). Z horní části srdce šlehají vysoké zvlněné plameny. Hlava je nakloněna k levému rameni. Vlnité vlasy jsou v horní části hlavy stočené do drdolu, dole splývají v pramenech; nad čelem jsou vlasy vyčesané do chocholky. Socha dnes stojí na novém jednoduchém hranolovém soklu.