váza IV.

Kamenná váza má dole nízký podstavec. Spodní část vázy tvoří čtvercová základna, z níž se zvedá zužující se noha vázy. Noha je na přední straně opatřená dvěma mělkými výžlabky. Vlastní váza je oválného tvaru – s užšími boky a širší přední a zadní stranou, směrem vzhůru se rozšiřuje. Na tuto část navazuje zužující se nástavec. Vlastní váza je v dolní partii jen o něco málo širší, než noha, a i rozšíření v horní části je pouze mírné. Přední stěna vázy má plastickou výzdobu – jde o vystupující plochu, zakončenou dole střídavě kratšími a delšími zaoblenými cípy. Blíže k bokům vázy se nachází vždy jedna řada ze tří svisle nad sebou umístěných, poměrně velkých kulatých otvorů. Na zadní straně tato plastická výzdoba chybí. Horní okraj vázy tvoří přesahující prstenec zvlněného tvaru, uprostřed každé ze čtyř stran vázy je ozdobný motiv. Vpředu je to stonek s květy, vedoucí svisle shora z nástavce - ze stonku nahoře vyrůstají dva trojlaločnaté listy, následují čtyři květy s širokými rozvinutými a uprostřed s dosud nerozvinutými okvětními lístky (dva květy jsou nahoře, dva další pak pod nimi) a konečně dole – pod květy - jsou tři listy vedle sebe. Dva další stonky bez květů a s jedním dolů směřujícím listem, se pak nacházejí ještě pod horním okrajem vázy. Na zadní straně je uprostřed tohoto okraje náznakově provedený jednoduchý plastický motiv, na obou bocích pak rozeklaný boltec, situovaný kolmo ke stěně vázy (na levém boku má boltec výrazné plastické výčnělky, na pravém boltci nejsou). Nad okrajem vázy se zvedá zužující se nástavec, nahoře s podobným prstencovým zakončením, jako u vlastní vázy. Úplný vrcholek celé skulptury pak tvoří vzhůru směřující plaménkový motiv (vzadu jednoduššího provedení). Váza má nový betonový základ a nový kamenný hranolový sokl. Poznámka: velmi podobné provedení - pouze s drobnými odchylkami - má v souboru také váza II. Materiál: černovický pískovec, lokalita lomu Božanov. Rozměry: výška – 125 cm, plintus - 40 x 40 cm.