váza V.

Kamenná váza má dole nízký podstavec. Spodní část vázy tvoří čtvercová základna, z níž se zvedá zužující se noha. Noha je ozdobená svisle orientovanými oválnými vystouplými poli. Vlastní váza má oblý tvar – s užšími boky a širší přední a zadní stranou, směrem vzhůru se rozšiřuje. Na tuto část navazuje zužující se nástavec. Nohu a vlastní vázu odděluje poměrně vysoký prstenec s dekorem vejcovce. Nahoře uprostřed přední stěny vázy je velká asymetrická kartuše rozeklaného čtyřdílného tvaru, zadní stěna je bez výzdoby. Přesahující prstencovitý horní okraj má nepravidelný tvar, prstenec na obou bocích vybíhá do boltcovitého či volutovitého tvaru – s ozdobným lemem. Provedení obou motivů je odlišné, pod nimi je ještě rostlinný dekor. Vázu zakončuje zužující se nástavec, který má v horní partii svisle orientované výžlabky, střídající se s úseky s obloučkovitými, vodorovně orientovanými vrypy. Nástavec vrcholí plaménkovitým chocholem nepravidelného tvaru (vzadu jednoduššího provedení). Váza má nový betonový základ a nový kamenný hranolový sokl. Materiál: černovický pískovec, lokalita lomu Božanov. Rozměry: výška – 125 cm, plintus - 40 x 40 cm.