kostel sv. Ducha

Kostel není samostatně stojící budovou – napojuje se na objekt špitálu čp. 289. Podélná osa kostela – v porovnání s podélnou osou špitálu pootočená proti směru hodinových ručiček - vede od severozápadu k jihovýchodu. Kostel tvoří obdélná loď a presbytář s trojstěnným závěrem. Presbytář – vzhledem k rozměrům lodi dosti dlouhý - je stejně vysoký jako loď, avšak užší. Trojosé jihozápadní průčelí lodi má v dolní části nizoučký sokl, krytý šikmo kladenými kamennými deskami, který obíhá celou stavbu. Uprostřed stěny se nachází jednoduchý ústupkový vstupní portál tvaru lomeného oblouku. V současné době je otvor uzavřen neotvíravými dřevěnými dveřmi, tvořenými v dolní části prkny kladenými svisle a v horní části pak klasovitě (klas směřuje dolů). Nad vstupem je ve stěně vyhloubená nika, zakončená stlačeným obloukem. Pod dnes prázdnou nikou je kamenný soklík. Vpravo a vlevo od vstupu je situováno vždy jedno okno – různého provedení. Okno v levé ose je obdélné, nahoře zakončené do lomeného oblouku. Horní část oblouku je zazděná a v omítce je zde provedená reliéfní kružba – napodobení skutečné kružby v okně v pravé ose lodi. Jde o horní kruh, zvlněně rozdělený na šest dílů, v nichž je náznak vepsaných trojlistů a o dvě jeptišky vedle sebe pod kruhem. Vlastní dřevěné okno tvoří tři části nad sebou, oddělené profilovaným poutcem. Jde o dvoukřídlá okna s křídly, rozdělenými vodorovnou příčlí na poloviny (horní část je nahoře zakončená do stlačeného oblouku). Okno je umístěné ve ven se rozšiřující špaletě, lemované šambránou s hrotovitě rozšířenými dolními rohy. Okno v pravé ose je obdélné, zakončené do tvaru lomeného oblouku. Rozdělené je svislou kamennou příčlí, nahoře vybíhající ve dvě jeptišky vedle sebe. Horní kružbu tvoří kruh, zvlněně rozdělený na šest dílů – vždy s vepsaným trojlístkem. Zasklení je novodobé, rozdělené vodorovně do šesti částí nad sebou – stejně jsou zasklená i zbývající okna kostela. Kamenná, ven se rozšiřující špaleta okna, není omítnutá. Obě nároží lodi jsou armovaná klenáky. Jihozápadní průčelí presbytáře je dvouosé, obě okna jsou úzká obdélná, nahoře zakončená do lomeného oblouku. Svisle je v polovině rozděluje kamenná příčle, nahoře vybíhající do dvou jeptišek vedle sebe. Horní kružba okna v levé ose má tvar kosočtverce s vepsaným čtyřlistem, okna v ose pravé pak tvar kruhu s vepsaným trojlistem (jeden list nahoře a dva dole). Ven se rozšiřující špaleta je tvořená neomítnutými klenáky. Presbytář je mezi jednotlivými osami opatřený dvoustupňovými opěráky, jejichž přední stěna je z neomítnutých klenáků. Opěráky, sahající do výše horního okraje oken, jsou zakončené šikmo ke stěně a na přední straně do tvaru sedlové stříšky. Trojstěnný závěr kostela má střední stěnu rovnou a boční stěny šikmé. V každé stěně závěru je okno stejného typu, jako na jihozápadní straně presbytáře – nahoře vždy s dvěma jeptiškami vedle sebe a nad nimi pak s kružbou. Okno v levé boční stěně zde má sférický trojúhelník s vepsaným trojlistem, okno ve střední stěně dva lomené oblouky vedle sebe s vepsanou další jeptiškou a s třetí ve cviklu nahoře uprostřed. Okno v pravé boční stěně závěru má nahoře kruh s vepsaným, na koso postaveným čtyřlistem. Severovýchodní průčelí presbytáře je bez otvorů, členěné pouze dvěma opěráky. Jediné okno se nachází v severovýchodní stěně lodi, a to blíže pravému okraji. Jde o malé, půlkruhově zakončené okénko v hluboké špaletě. Je dřevěné, rozdělené jednou svislou a třemi vodorovnými příčlemi. Nároží lodi u napojení presbytáře je armované klenáky. Loď i presbytář mají sedlovou střechu, nad závěrem půljehlancovou, krytinou jsou bobrovky. Střecha lodi je od střechy navazujícího špitálu čp. 289 oddělená vysokým štítem, jehož korunu zdiva kryjí cihly. Ve střeše lodi i presbytáře je na obou stranách po jednom volském oku. V hřebeni střechy lodi se pak – blíže presbytáři – nachází šestistěnná zvonička s jehlancovou střechou, ukončenou jehlou s patriarším křížem.