socha kajícníka II.

Podstavec sochy má v dolní části nízkou desku, směrem vzhůru se konkávně zužuje a zakončen je oblou římsou. Kajícník je zobrazen jako klečící mužská postava, situovaná téměř z profilu - ruce, nohy a hlava směřují doprava (při pohledu zepředu). Umístěná je na plasticky ztvárněném skalnatém terénu, který zasahuje dosti výrazně asymetricky na levou stranu. Muž klečí jakoby na svahu, do kopečka - levá noha je tak podstatně výše, než pravá. Pravá noha je značně šlachovitá a svalnatá, směřuje do levého asymetrického rohu terénu. Obě nohy jsou téměř celé odkryté, muž má bederní roušku, která splývá v záhybech zejména ve střední části, tj. mezi kajícníkovýma nohama. Svalnaté paže jsou ohnuté v lokti a dosti vysoko pozdvižené. Ruce jsou sepjaté v gestu modlitby (prsty pouze spojené, ne propletené). Hlava, pokrytá polodlouhými vlnitými vlasy, je zdvižená, ústa pootevřená. Zadní strana sochy je ztvárněná poměrně plasticky – jde o kožešinu (?), kryjící celé tělo, vedoucí přes levou ruku a přes záda a nohy až k terénu.