kaple křížové cesty IV.

Kaple je drobná zděná omítnutá stavba s širší zadní stranou a užší přední - se zkosenými nárožími. V dolní části kaple je sokl, který má nízkou kamennou podnož. Sokl, přecházející na oba boky a vpředu konkávně vybraný, odděluje nahoře kamenná římsa, sledující půdorys kaple. Uprostřed přední stěny kaple je vysoká, poměrně mělká nika, ukončená stlačeným obloukem. Nad středem tohoto oblouku se nachází úzký a vysoký štukový hlavní klenák se zdůrazněnými dlouhými postranicemi – sahá až pod hlavní římsu. Dole niku ukončuje profilovaná římsa, parapet niky je směrem ven mírně zešikmen. Po obou stranách niky jsou předstupující zkosená nároží, opatřená pilastrem. Patku pilastrů tvoří profilovaná římsa, pokračující i na boční stěny. V horní části pilastru je zešikmená římsa, oddělující úsek pod dvakrát odstupňovanou horní římsou s podřímsím s vejcovcem = hlavici pilastru. Přední stěnu kaple ukončuje drobnější profilovaná římsa - vymezující prostý pás kladí - a mohutná profilovaná římsa hlavní. Tyto římsy i kladí přecházejí i na boční stěny. Korunu zdiva hlavní římsy kryjí šikmo položené bobrovky. Kaple vrcholí mohutným vysokým štítovým nástavcem, který vzadu lícuje s vlastní stěnou kaple. Na přední straně šířka nástavce zhruba odpovídá šíři přední stěny kaple - bez zkosených nároží. Dolní část nástavce je o něco širší, na bocích zkosená – stejně jako nároží kaple. Nad drobnou římsou následuje vlastní štít s boky, opatřenými volutou – větší závit je dole, menší nahoře (oba jsou zavinuty směrem ke středu štítu). Ve štítu je hluboká nika kasulovitého tvaru - nahoře má oblouk; rohy i všechny tři zbývající strany jsou dovnitř vybrané. Dole je nika širší, než nahoře. Střední část štítu se půlkruhově zvedá; stěna štítu je vpředu i na obou bocích ukončena profilovanou římsou. Ve vrcholu štítového oblouku je na přední straně štukový hlavní klenák – menší obdoba hlavního klenáku dolní niky; hlavní římsa je tu přerušena, klenák tak sahá až po korunu zdiva. Korunu zdiva štítu kryjí po celé šíři bobrovky, kladené na plocho do malty. Ve vrcholu štítu je umístěn sokl s křížkem. Kamenný sokl má nízký podstavec, následuje konkávně konvexní střední část a konečně přesahující horní římsa. Na římse se nachází náznak terénu (?), na němž je umístěn jednoduchý plochý křížek s rozšířenými konci břeven. Zadní stěna kaple je prostá.