strážnice

Strážnice čp. 585 je zasazená do terénu – na jihu a východě je tak dvoupodlažní, zatímco na severu a západě pouze jednopodlažní. Stavba je dvoukřídlá, nepravidelného půdorysu. Na lichoběžníkovou jižní část se napojuje užší přístavba, vedoucí severním směrem. Stejně jako navazující hradební zeď je i strážnice postavená z režného lomového kamene. Jižní průčelí je v dolní části bez otvorů, na západě se směrem dolů zeď mírně rozšiřuje. První patro je trojosé. Ve střední ose se nachází mohutný trojstěnný arkýř, jehož noha zasahuje do více než poloviny úrovně přízemí. První patro arkýře odděluje římsa z kvádrů, podobná se nachází i na zbytku průčelí. Ve střední stěně arkýře je půlkruhově zakončené, hladce omítnuté pole,v němž je obdélné dřevěné okno ve špaletě. Rozdělené je jednou svislou a dvěma vodorovnými příčlemi, lemuje ho kamenné ostění. To je v horní části zvýšené do trojúhelného tvaru, pod jehož vrcholem se nachází letopočet 1912. V bočních stěnách arkýře je velmi úzké obdélné dřevěné okénko, členěné dvěma vodorovnými příčlemi. Přední stěna arkýře je zakončena trojúhelným štítem. V obou zbývajících osách patra jižního průčelí jsou stejná okna, jako ve střední stěně arkýře a umístěná jsou v podobném hladkém poli, jaké je ve střední stěně arkýře. Východní průčelí tvoří fasáda jižní části strážnice a vpravo pak navazující přístavby. V úrovni přízemí jižní části budovy je jednokřídlé dřevěné okno ve špaletě, rozdělené jednou svislou a dvěma vodorovnými příčlemi. Kolem okna je kamenné ostění, pod ním pak kamenná parapetní římsa. V patře se nachází půlkruhově zakončené hladce omítnuté pole – avšak zde bez okna. Severní stěna jižní části strážnice má v přízemí vstup – nové jednokřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce, jinak je bez otvorů. Přístavba, vedoucí severním směrem, má dvě části. Levá část přístavby je stejně vysoká, jako vlastní strážnice, pravá - o něco nižší – je situovaná na koso. Stejně jako celá budova jsou i přístavky postavené z režného lomového kamene. Ve východní stěně obou přistavěných částí je v úrovni prvního patra okno stejné, jako v patře jižního průčelí. V levém přístavku je toto okno ve stejném hladkém poli jako na jižní straně, v přístavku pravém chybí tomuto poli horní půlkruhová část. Nižší přístavek má v severozápadní stěně stejné dveře, jako jsou v severní stěně jižní části strážnice, ve stěně západní je pak úzké obdélné dřevěné okno. Západní průčelí je celistvé, nerozlišuje vyšší z obou přístavků a jižní část budovy (oboje je stejně vysoké). V levé ose je opět úzké obdélné dřevěné okno, v pravé části fasády je zazděné půlkruhově zakončené vpadlé pole. Na jižní straně má západní průčelí i úroveň přízemí, kde je malé dřevěné obdélné okénko, lemované po stranách a nahoře cihlami. Strážnice má valbové střechy, kryté prejzem. Na západní straně je ke střeše přistavěn mohutný, svisle bedněný vikýř, přístupný žebříkovým schodištěm. Vikýř má sedlovou střechu se stejnou krytinou, jako celá stavba.