bývalá bašta

Kruhová bašta, zčásti postavená na rostlé skále, je o něco vyšší, než hradba vlevo od ní. Zdivo je z neomítnutého lomového kamene, korunu kryje prejz. Do této bývalé bašty je vestavěná o něco užší válcová nástavba, prolomená pravidelně rozmístěnými úzkými okny tvaru lomeného oblouku. Dřevěná okna jsou v hluboké, ven se rozšiřující špaletě, zabezpečená jsou ozdobnou vnější mříží. Na západní straně se nachází vstup tvaru lomeného oblouku, přístupný po v ose umístěném jednoramenném schodišti. Dveře jsou dvoukřídlé dřevěné, z větší části prosklené. Válcová nástavba je ukončená přesahující zaoblenou římsou, krytou prejzem. Nad ní se zvedá polygonální nástavec, zakončený oplechovanou kopulí hvězdárny. Celý objekt – včetně obou nástaveb - je postavený z režného lomového kamenného zdiva.