socha sv. Jana Nepomuckého

Při vnitřní severní ohradní zdi Kaštánky (klášterní zahrádka) situovaná polychromovaná socha světce sem byla přemístěna na přelomu 19. a 20. století. Barokní pískovcová socha sv. Jana Nepomuckého je umístěna na vysokém reliéfně zdobeném soklu. Vysoký hranolový sokl s odstupňovaným podstavcem je z čelní strany zdoben reliéfně provedenou dvojicí erbů s korunou. Pravý erb náleží Fr. Ant. Pachtovi z Rájova, který držel Golčův Jeníkov v letech 1720-1730. Druhý erb patří jeho manželce Marii Anně, Baronce z Parttenfeldu. Sokl je završen výrazně vyloženou profilovanou římsou, na které je oblačná základna s klečícím světcem. Vlastní socha světce poklekávající na oblačnou základnu je oděna v bohatě zřasené tradiční kněžské roucho - spodní černá klerika s bílou rochetou zdobenou krajkou a na prsou sepnutý tmavý kanovnický plášť. Smeknutý biret drží světec v levé ruce spuštěné podél těla. Pokrčená pravice přidržuje obraz Panny Marie Staroboleslavské neboli Paladium. Mírně skloněná a pootočená hlava hledící na Paladium je doplněna zlacenou obroučkou s pěti hvězdami.