socha sv. Stanislava Kostky

Při vnitřní východní ohradní zdi Kaštánky (klášterní zahrádka) situovaná pískovcová socha světce bývá často nesprávně zaměňována se sv. Antonínem. Barokní socha polského jezuitského světce sv. Stanislava Kostky s jezulátkem v náručí stojí na vysokém soklu s volutami a bohatě profilovanou římsou. Vysoký hranolový sokl s tvarovaným podstavcem je doplněn postranními křídly nahoře završenými volutami. Čelní strana soklu je zdobena zrcadlem s ujmutími rohy. Sokl je završen bohatě profilovanou segmentově vypjatou římsou, na které je umístěn přibližně trojúhelný podstavec dole stáčený do volut. Vlastní socha světce je oděna v bohatě zřaseném kněžském rouchu – spodní klerice a rochetě zdobené krajkou. Světec v náruči před sebou drží malého Ježíška, který mu pravou rukou hladí tvář. Stojící světec je zobrazen v kontrapostu s pokrčeným levým kolenem, tělem probíhá esovitý pohyb. Za jeho hlavou je umístěna zlacená paprsčitá svatozář.